promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír: ismét tombolhat egy óriássejtes vírus Magyarországon, rengetegen vannak lélegeztetőgépen a környező régiókban
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyakunkon a koronavírus után a legújabb fertőzés.

A legfrissebb kórokozó már az elmúlt hónapokban Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is szedte áldozatait és telítette a kórházakat. A vírus hasonlíthat egy általános megfázásra, náthára, de újszülötteknél, csecsemőknél és időseknél komoly veszéllyel járhat. A neve nem más, mint az RSV, amely a légúti óriássejtes vírus okozta megbetegedés.

Rendkívül gyakori, virulens vírusról van szó, amelyen kicsi korunkban rengetegen átesünk. Tünetei, amint említettük megszólalásig hasonlítanak egy közönséges náthára: orrfolyás, étvágytalanság, köhögés és láz jelentkezik a fertőzötteknél. 

Az RSV hasonlít az influenzára, cseppfertőzés útján terjed és súlyos gyulladást okozhat a légutakban. Kórházi ellátásra az esetek döntő többségében nincs szükség, illetve a halálozási rátája is meglehetősen csekély.

[[c1]]

Szervezetünk a koronavírus miatt évek óta gyakorlatilag nem találkozott sem az influenzával, sem pedig az RSV-vel. Ezek vegyülve a Coviddal meglehetősen kellemetlen hatást érhetnek el.

„A három kórokozó együttes terjedését nevezzük tridémiának"

- idézi az Index Rusvai Miklóst.

Hozzátette, hogy bármelyik fertőzés komoly kockázattal járhat, főleg a krónikus betegeknél és meglepő módon a csecsemőknél. Az RSV kórokozója egyébként az USA-ban eléggé erőteljesen telíti a kórházakat. A vírus a felső légutakban telepszik meg és napokon belül eljut az ember tüdejébe, ezáltal pedig gyulladást okoz.

„Lehetőség szerint izoláljuk magunkat, de még enyhe náthás tünetekkel se menjünk kisgyermekes családokhoz látogatóba"

- fogalmazott Rusvai. 

Idősebbek és súlyos betegek esetében érdemes tehát tömegben feltenni a maszkot, illetve ügyelni arra, hogy betegen kerüljük a munkahelyeinket, a fiatalabbak pedig az iskolát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás