promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bosszantó dolgot árultak el az üzemanyagokról, ez sok magyart felidegesít
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogyan lehettek hirtelen újra tele a kutak?

Eredetileg december végéig akarták megtartani az üzemanyag-ársapkát Magyarországon, ám ahogy haladtunk az év vége felé, úgy sokasodtak a gondok a benzin és gázolaj körül. Előbb a 480 forintos üzemanyag kezdett kifogyni a kutakról, majd lassan a drágább nafták is.

A kormány és a Mol ezért éppen a Mikulás-nap estéjén fontos bejelentésre kényszerült, azonnali hatállyal megszüntették az ársapkát, mert a kialakult helyzet már a biztonságos üzemanyag-ellátást veszélyeztette.

Utána a helyzet elképesztően gyorsan normalizálódott, megszűntek a hosszú sorok a kutaknál, és – csodák csodája – lett ismét benzin és üzemanyag a töltőállomásokon, pedig a készlethiány december 6-án már nagyjából a negyedüket érintette.

Az OMV Hungária a Portfolio.hu oldalnak számolt be arról, hogy náluk a hónap elejére már a hálózatunknak közel a felén alakultak ki készlethiányok. Két héttel később viszont mégis eljutottak oda, hogy az alaptermékek megjelentek minden töltőállomáson. A teljes normalizálódásra körülbelül két hónapot kell várni, de már a fentiekből is kiderül, hogy az olajtársaságok nyilvánvalóan nem lelkesedtek az ársapkáért, és részben az ő vonakodásuk is okozhatta a kialakult készlethiányt.

Sok autóst valószínűleg felbosszant, hogy az árkorlátozás eltörlése után hipp-hopp rengeteg üzemanyag került elő, és már nyoma sincs a korábbi vegetálásnak. Egyrészt ennek az az oka, hogy jelentősen csökkent a kutakra háruló nyomás, másrészt pedig – amint azt az OMV is elárulta – egyelőre csak minimumra töltik az állomásokat, hogy mindenütt elérhetőek legyenek a termékek, de ez nem túl stabil állapot, egy hirtelen megugró lokális kereslet újra gondokat okozhat.

„Azért tartjuk fent egyelőre a mennyiségi korlátozásokat, mert vannak olyan állomásaink, ahol még egyáltalán nincs valamelyik üzemanyagból. Amint azt fogjuk látni, hogy stabilizálódik a helyzet, akkor feloldjuk a korlátozást”

– jelentették ki az osztrák olajtársaságnál. Cáfolták azt is, hogy egy időben megszűnt volna az importjuk Magyarországra, elmondásuk szerint nem volt olyan hónap, amikor ne szállítottak volna hozzánk üzemanyagot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás