promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennyivel több pénzt vihetsz haza 2023-ban - magyar családok százezreit érinti a bejelentés
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miközben készülünk a 2023-as év inflációs csúcsaira, megtudtuk, mekkora lesz a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre. 

Túlzás nélkül állíthatjuk, a 2022-es évben keményen meg kellett húzni azt a bizonyos nadrágszíjat a magyar lakosság jelentős részének - előbb jött a rezsicsökkentés eltörlése, majd pedig a hiperinfláció. Az emberek többsége vadul elkezdett spórolni: vannak, akik egyáltalán nem, vagy szinte alig kapcsolják be a fűtést, és vannak olyanok is, akik jelentősen kevesebbet vásárolnak az áruházakban és a bevásárlóközpontokban, mint korábban. A minimálbér és a garantált bérminimum megállapítása több millió magyart is érinthet.

Elvi megállapodásra jutottak a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek az emelésekről - szemlézte a 24 a Napi.hu cikkét. Az egyezség szerint a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal nő majd 2023-ban.

Így a minimálbér összege bruttó 232 ezer forintra nő, a garantált bérminimum pedig bruttó 296 400 forintra.

A megállapodásról szóló végleges szövegezést jövő csütörtökön fogadhatják el a szociális partnerek. A kormány úgy ígérte, hogy jövőre nem emelkednek a bérekhez kapcsolódó közterhek, illetve nem kell majd adóemelésekkel számolniuk a vállalkozóknak. Palkovics Imre, az MOSZ elnöke egyébként úgy fogalmazott, hogy ők 17 százalékos, illetve a MASZSZ 20 százalékos minimálbér-emelést javasolt, azonban a munkaadói oldal ezeket irreálisnak tartotta.

A 24.hu szerint az őszi bértárgyalásokon sokáig úgy tűnt, hogy 15-15 százalékos növekedésre számíthatunk mindkét típusú bér esetében jövőre, viszont a jelenlegi tervezetek alapján a 16 és 14 százalékos emelés azt jelenti, hogy a legalacsonyabb bérek megőrzik reálértéküket 2023-ban. Tehát aki minimálbért, vagy garantált bérminimumot visz haza minden hónapban, örömmel fogadhatja a hírt, hiszen egyelőre úgy tűnik, értékálló emelésről beszélhetünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás