promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli: ismét drágulhat a benzin - minden magyar autóst érint az intézkedés
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem elég, hogy megszűnt a benzinárstop, újabb esőfelhők gyülekeznek a magyar autósok fölött.

A múlt heti üzemanyagkrízisről a Promotions is részletekbe menően beszámolt. December 6-án, a Mikulás egyfajta bizarr ajándékaként kapták a nyakukba a magyar autósok az este 23 órakor megtartott rendkívüli Kormányinfót, Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt vezérletével. Ezt megelőzően már napok óta kígyóztak nemcsak a kígyók, de a sorok is a töltőállomásokon - a Mol ügyvezetője kritikus állapotot hirdetett, az üzemanyaghiány országos mértékeket öltött. 

Jött is a feketeleves: eltörölték a benzinárstopot, december 7-e óta 640 forintos átlagáron lehet benzint, 699 forintért pedig dízelt tankolni. A benzinársapkától 13 hónap után vehettek könnyes búcsút a gépjárművezetők. Ha ez még nem lenne elég, a Világgazdaság szalagcíme tegnap arról szólt, hogy emelkedne 32,5 forinttal emelné az üzemanyagok jövedéki adója, ami mondanunk sem kell, negatív hatással bírna az árakra. 

A magyar kormány 2023 végéig felmentést kért az Európai Uniótól a kötelezettség alól, azonban ennek elbírálása az Európai Bizottság feladata lesz. Az intézkedés alapján a benzin esetében az adó a mostani literenkénti 0,28 euróról 0,6 euróra hízna, a dízelé pedig 0,26-ról 0,33 euróra - írja a Világgazdaság.

A derogációs kérelem elbírálásának határideje az összes megfelelő és szükséges információ beérkezését követően három hónap.

Ha elutasítja tehát az EB a kérelmünket, akkor újabb üzemanyagár-emelkedés vár ránk, a növekvő infláció és az élelmiszerárak emelkedése mellé. Hernádi Zsolt Mol-vezér úgy nyilatkozott a napokban, hogy a jövő év elején életbe lépő uniós szankció további bizonytalanságot hozhat majd számukra, hiszen megakadályozza az orosz olajból készült üzemanyag exportját.

Úgy tűnik, a 2023-as év sem lesz kegyes a magyar családok pénztárcájához: egyes előrejelzések szerint egészen nyárig emelkedhet az infláció, majd ezután hiába enyhül, összességében még ínségesebb év elé nézhetünk, mint a felettébb gondterhes 2022-es esztendő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás