promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az OTP Bank rémisztő dolgot hozott nyilvánosságra – nagyon oda kell figyelned, hogy ne tűnjön el a pénz a számládról
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon is egyre több emberre csapnak le a kiberbűnözők, és az OTP Bank nevében is rengetegszer próbálkoztak már.

Az internet már valóban behálózza az egész életünket, és elég nehéz lenne úgy létezni, hogy nem használjuk. Anno tényleg csak a vírusoktól kellett tartanunk, de ma már fokozott veszélyt jelentenek a hackerek, valamint az alacsonyabb szintű kiberbűnözők, akikből van bőven a világhálón.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Magyarországon mostanában temérdeknyi hírrel találkozunk, hogy a bűnözők valamelyik bank alkalmazottjának adják ki magukat. Ha sikerül bedőlnünk a trükköknek, amiket alkalmaznak, akkor már kész is a baj. Hihetetlen, de az idei év első felében 1100 darab internetes csalás történt, meghaladva az 1,6 milliárd forintos kárértéket.

A múltkor az OTP Bank hívta fel a figyelmet egy új csalásra, ami a közösségi médiában terjedt. Az egyik hirdetés tényleg úgy nézett ki, mintha azt a magyar pénzintézet adta volna ki. Ha rákattintunk, akkor látszólag az ügyfelek véleményét felmérő online kérdőív felületre kerülünk, ahol 75 ezer forintos pénzjutalmat ígérve a bűnözők megpróbálják a gyanútlan és hiszékeny emberek internetbanki belépőadatait, e-mail címét, telefonszámát megszerezni.

Az én pénzem oldala nem rég hozta nyilvánosságra az OTP Bank kutatását, amiből kiderült, hogy válaszadók majdnem felénél már próbálkoztak a csalók, sőt százból 14 megkérdezett már áldozatul is esett valamilyen csalásnak, és 100-ból 9 főnek anyagi kára is keletkezett a visszaélésből.

Azt hisszük, hogy a trükköknek csak az idősebbek tudnak bedőlni, akik nem olyan rutinosak az internet világában, de ez nem így van. A magyar pénzintézet elárulta, hogy nem csak az idősek esnek áldozatul, az érintettség nemtől, kortól, iskolázottságtól független.

A bankok számára hasznos az is, ha az ügyfelek rögtön jelzik számukra, ha bármi gyanúsat tapasztalnak, így a bank azonnal figyelmeztetni tudja ügyfeleit és megteszi a védekezéshez szükséges a lépéseket egy-egy új csalási módszer megjelenésekor.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül. Ha interneten fizetünk, akkor is győződjünk meg róla, hogy biztonságos webhelyen járunk, amit az URL címnél jelez nekünk a kis lakat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás