promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb áremelkedés a láthatáron? 2023-ban a magyar családok ekkora inflációra számíthatnak
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha őszinték vagyunk, a magyar családok 2022-es éve a rezsicsökkentés megszűnése utáni spórolásról és a forint beesését követő kapaszkodásról szólt. Vajon a 2023-as év is ennyire ínséges lesz?

A Portfólió elemzése szerint megdöbbentő, de utoljára 2015-ben tudtak olyan keveset megtakarítani a magyar háztartások, mint 2022 utolsó negyedévében. Ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy a rendelkezésre álló tartalékok értékét is csökkentette az infláció 10 százalékkal. A saját fogyasztói kosarunkat vizsgálva mindnyájunknak feltűnhetett, hogy összességében minimum 20-30 százalékkal emelkedtek a havi kiadásaink, egyéni preferenciáktól és szokásoktól függően.

Arról már korábban is írtunk, miszerint a Datalyze felmérései alapján a magyar lakosság 40 százaléka csupán hónapról hónapra él, illetve 19 százaléka egy hónapig húzná ki, ha elveszítené a munkáját. Az idei harmadik negyedévben olyan kevés pénzügyi eszköz képződött, amelyre már 7 éve nem volt példa.

A kormány a családok helyzetét ársapkás termékekkel kívánta könnyíteni – legutóbb a krumpli és a tojás árát rögzítették -, ennek ellenére erőteljesen meg kellett idén húzni azt a bizonyos szíjat a magyaroknak. A háború miatti energiaválság és az élelmiszerárak növekedésére rátett egy lapáttal a forint gyengülése is, így kis országunk triplán nehéz helyzetbe került.

A miniszterelnök egy számjegyű jövő évi inflációt tűzött ki célnak, viszont az Index elemzése szerint a 2023-as pénzromlás éves átlagos üteme jövőre kiugróbb lesz.

A szakértők szerint az infláció csúcsát 2023 tavaszán érjük majd el, 23-25 százalék környékén. Az éves átlagos infláció a kiugró tavaszi értékeknek köszönhetően magasabb lehet, mint 2022-ben.

Mindent összevetve amellett, hogy a forint értékének emelkedésében bízunk, a nemzetközi nyersanyagpiac nyugalma is kell ahhoz, hogy ne süllyedjen mélyebbre a hajó. Az UniCredit vezető elemzője szerint még mindig nagyon erősek az áremelkedést gyorsító alapfolyamatok, így érdemes lélekben felkészülnünk arra, hogy a 2023-as évben is összébb kell húzni a magyar családok jelentős részének azt a bizonyos nadrágszíjat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás