promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csúszik a krumpli és a tojás átárazása? Fontos bejelentést tett a Kereskedelmi Szövetség
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón jelentették be, hogy a tojás és a krumpli is csatlakozik a hatósági áras termékek listájához. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tett egy bejelentést, miszerint az átárazás nem megy majd olyan egyszerűen, mint azt hinnék az emberek.

Hetek óta sejthető, hogy az elszabaduló élelmiszerárak és az infláció következtében újabb árstopos termékeket vezet be a kormány. Eddig a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a tehéntej, a csirkemell és a csirkefarhát kapott ársapkát, ehhez a listához csatlakozott a tojás és a krumpli, a 2022. szeptember 30-i bruttó áraikat maximalizálta a kormány.

Gulyás úgy fogalmazott, hogy az intézkedés fő célja az infláció megfékezése, valamint az egyre szorongóbb helyzetben lévő magyar családok megsegítése. A laikusok azt hihették, hogy az árváltozások szerdáról csütörtökre már életbe is lépnek, azonban az adminisztratív feladatok miatt pár nappal elhúzódik a folyamat. 

Szerdán a kormány bejelentette és kihirdette a hatósági áras élelmiszerek körének kibővítését a tojásra és a burgonyára. Ugyanakkor nem sokkal később a kereskedelmi szövetségtől olyan jelzések érkeztek, hogy a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szüksége az üzleteknek. Mindezt figyelembe véve a fogyasztóvédelmi hatóság 2022. november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor.

A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket"

- szól az Igazságügyi Minisztérium bejegyzése a Facebookon.

November 14-ig tart tehát az úgynevezett türelmi idő, addig csak és kizárólag abban az esetben büntet a fogyasztóvédelem, amennyiben az átárazásra a kereskedő önhibájából nem került sor. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás