promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erélyesen reagált Putyin szavaira a magyar külügy, erre kevesen számítottak
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Putyin beszéde az Orosz Történelmi és Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának a tizedik évfordulóján nagy port kavart, olyannyira, hogy nem várt módon a magyar külügyminisztérium is választ intézett az orosz elnökhöz. 

A napokban szónokolt beszéd egy részlete így hangzott:

„Ismerjük a lengyel elit egy részének a tengertől a tengerig nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, nem tűnt el”.

Emellett Magyarországot és Romániát is megemlítette Putyin, mint olyan országok, akiktől erőszakkal vettek el területeket, és csatolták azokat Ukrajnhához. Putyin szavai aggodalomra adhatnak okot, hiszen azt feltételezik, hogy a háború végéhez egyáltalán nem állunk közel, sőt Lengyelország és Magyarország sem tett még le az egyes területeinek a visszacsatolásáról.

Az orosz elnök szavai nagy port kavartak a régióban, az érintett országok gyorsan és markánsan reagáltak.

A román kormány kijelentette, hogy határozottan támogatják Ukrajna függetlenségét és a területi integritását elismerik, a lengyelek pedig leszögezték, hogy olyan álhírekről beszélt Putyin, amik távol állnak az igazságtól

- írja a cikkében a Mandiner.

Meglepetésként érhet egyeseket, de a magyar külügyminisztérium is felszólalt a beszéddel kapcsolatban. 

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

- nyilatkozta az Indexnek hazánk külügyminisztériuma.

Magyarország tehát a béketárgyalások pártján áll, és elutasít minden olyan felvetést, miszerint háborús szerepet kívánnánk vállalni a jövőben. Lengyelország egyenesen dezinformációk terjesztésével vádolta meg Putyint, szerintük az orosz elnök olyan pletykákról és álhírekről beszél, amelyek teljes mértékben távol állnak a valóságtól. Hazugság szerintük, hogy a lengyel vezetőség Ukrajna egy részéről álmodozik.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy Putyin egy vérbeli politikus, aki a hazájának érdekeit tartja a szeme előtt minden megnyilvánulásában. Beszédében úgy tűnik, a háború legitimitását kívánta erősíteni, illetve elterelni a figyelmet a sokak szerint felesleges és kíméletlen orosz offenzíváról. 

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás