promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyosan drágulhat a magyarok egyik kedvenc étele, erről is le kell mondanunk?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Épp az iménti napokban írtunk arról, hogy a sajtok ára a közeljövőben akár duplázódhat is, most azonban sajnos ismét egy rossz hírrel érkezünk, ezúttal az ünnepeket illetően.

Megdöbbentő, de a KSH adatai szerint az élelmiszerek egy az utóbbi esztendőben összességében 35,2 százalékkal drágultak. A statisztikák azt mutatják, hogy leginkább a kenyér drágult, 76,2 százalékkal, ezt követik szorosan az imént már említett sajtok, pontosabban a trappista sajt, de a tojás, a tészták és a húsok ára is megugrott. Az áremelkedéseket mindenki megérzi, nehéz úgy összefutnia az embernek egy barátjával, vagy családtagjával, hogy ne jöjjön szóba a pénz vagy a spórolás kérdése. 

Ha megkérdeznénk az utca emberét Magyarországon, hogy mi a kedvenc karácsonyi étele, több mint valószínű, hogy a halászlé is előkerülne a válaszok között. Sajnos azonban a magyar tavakban egyre kevesebb a hal, ami sajnos látszik az árakon is: az Index úgy írja, hogy miután a vásárló leveszi a polcról a halterméket, akár 50 százalékkal is többet fizethet érte a kasszánál karácsony előtt, mint egy évvel korábban.

[[cikk1]]

Az élőponty kilónkénti ára 1200 forint környékén mozgott, az ünnepekre ez megütheti akár az 1800-2000 forintos magasságot is. A pontyszelet esetében 3000 forint környékén láthatunk majd árcímkéket.

A takarmány ára 46, az általunk használt gázolajé 35, a munkabér költsége pedig 12 százalékkal emelkedett. Ezek a kiadásnövekedések is hozzájárultak ahhoz, hogy mára padlóra került az ágazat"

- nyilatkozott a növekedés.hu-nak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Szakértők szerint egyébként az importtal nem lesz gond az ünnepekre, holott az utóbbi időkben a halak száma lényegesen csökkent a tavakban. 

„A korábbi években a magyar haltermelés kb. 20 százalékát exportálták, idén ez várhatóan 10 százalék alá csökken a hazai ellátás zavartalanságáért, pedig keresett a jó minőségű magyar hal a környező országokban”

- tette hozzá a témához Németh István, a MA-HAL elnöke. 

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás