promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megmentették a magyarok négykerekű kincsét: 45 év után újra Pécsen jár a világ egyetlen emeletes Ikarus busza
Borítókép:  rtl.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ egyetlen emeletes Ikarus busza visszatért Pécsre.

Nem kell Pécsen laknunk ahhoz, hogy ismerjük a legendás MÁVAUT Ikarus 556-os emeletes buszt, ami igazi ikonnak számított a 70-es években. Igaz, ezt a típusú buszt Budapesten gyártották, de a méretei miatt egyszerűen képtelenség volt közlekedni vele, ezért nem is készült belőle több.

A jármű 4 méter 24 centiméter magas, tehát 24 centivel magasabb, mint amennyire akkor a villamosvezetékek voltak Budapesten, ezért kellett egy másik települést keresni, ahol nem lógtak be a fák és nincsenek villamosok sem, valamint a busz billenékenysége miatt az is fontos volt, hogy ne nagyon legyen körforgalom és kanyar sem azon az útvonalon, ahol közlekedni fog, így esett a választás Pécsre.

A világ egyetlen Ikarus 556-osát is csak Pécsen használták, 8 évig szolgálta ki a város lakóit, aztán a motorja tönkrement. Utána néhány évig a balatonvilágosi Volán üdülőben presszóbuszként szolgált, majd leselejtezték. A ceglédi autóbontóba került, ahol nem bontották szét, hanem megvette egy magánvállalkozó és Monorierdőn tárolták. Végül 2020-ban került a Volánbuszhoz, akik hozzáláttak a felújításához.

Nem kevesebb, mint 2 tonna rozsdát szedtek ki belőle, mielőtt Zalaegerszegre szállították, majd egy 15 ezer órányi munka vette kezdetét, melynek során olyan állapotba hozták a buszt, hogy az ismét forgalomba tudjon állni. Másfél év után az Ikarus 556-og visszanyerte régi külsejét, és most ismét Pécsen járja az utakat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás