promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg létezik egy Anyád valaga nevű magyar falu? Ki fogsz akadni a válaszon
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mátyás uralkodása előtt a Kanizsai család tagjai egészen durva vitát folytattak egymással.

A magyar településnevek némelyike már ezer évesre is tehető, így nem meglepő, hogy idővel módosult, megváltozott a jelentésük. Bugyi vagy Pornóapáti csak ma tűnik obszcénnak, korábban ezekkel az elnevezésekkel nem volt semmi baj.

Nem ebbe a csoportba tartozik az Anyád valaga nevű település, amely valóban létezett, ám szándékoltan lett malackodó az elnevezése. Az eredeti írásmódban Anyadwaloga formában szereplő név egy Zala megyei falut jelölt, mégpedig a mai Bajcsa határában, nem messze Nagykanizsától, a horvát határ szomszédságában.

Kiötlője egy Kanizsai Imre nevű nemes úr volt, aki a Mátyás uralkodását megelőző zűrzavaros időkben, Albert király halála után I. Ulászló pártjára állt, míg a családja másik ága V. Lászlót támogatta. Az Anyadwaloga név a nagykanizsai váruradalom 1493. évi birtokösszeírásában olvasható, és Kanizsai Imre feltehetőleg a rokonság bosszantására adta ezt a furcsa elnevezést.

Az ihletet alighanem Garai Dorottyától merítette, az ifjabbik Kanizsai László anyjától, akit a kortársak állítólag „nagyfenekűnek” becéztek, ám erről nincs megbízható forrás. Ha így volt, akkor ennek a két Kanizsai-ágnak a torzsalkodásából születhetett meg a vicces név.

Többet a történészek sem tudtak meg róla, a rendelkezésre álló információk túlságosan töredékesek ahhoz, hogy ezt megtehessék. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára természetesen jegyzi a valag szót, ám azt ismeretlen eredetűnek tartja, az első írásos említését pedig 1416 utánra teszi.

Ez tehát bőven belefér a Kanizsaiak torzsalkodásának időszakába, hiszen a névadó Imre is 1467 körül halt meg. Érdekesség, hogy a szótár szerint a valag (mai kifejezéssel: p*csa) nemcsak a feneket jelenti, hanem a női szeméremtestet is, az Anyadwaloga tehát még annál is durvább kifejezés, mint azt elsőre gondolnánk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás