promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szigorú szabályokat vezet be a kormány, komoly változások jönnek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szigorú szabályokat vezet be a kormány.

Az elmúlt időszakban megérett a változtatásra a taxizás szabályozása, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslatára a magyar kormány módosította az erről szóló rendeletet, ami nemcsak a taxisok, de az utazók érdekeit is szolgálja. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár a közösségi oldalán ismertette a változtatásokat.

Bejegyzését azzal kezdte, hogy felhívta a figyelmet a járvány idejére felfüggesztett, taxijárművek életkorára vonatkozó szabályok lejáratáról, ami év végén esedékes.

„Figyelembe véve, hogy az elmúlt időben a pandémia, a járműipari és energiapiaci válság a taxisok helyzetét sem könnyítette meg, a 2017. január 1. előtt közúti nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát 10-ről 13 évre emeljük kivételesen. A 2017 óta forgalomba helyezett, tehát ma 6 évnél fiatalabb autók esetében marad a 10 éves szabály”

- írta az államtitkár.

Ugyanakkor közölte, hogy megteremtik a jogszabályi feltételeit, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba. Ez a nyugat-európai példákra épülő új szabályozás megteremti a lehetőséget az iránytaxik minden félnek előnyös működtetésére, akár üzemzavarok idején a taxik bevonására a vonatpótlásba, akár tervezett csatlakozó menetrend szerinti iránytaxik megrendelésére. Hozzátette, hogy ezeket a szolgáltatásokat az országos közlekedésszervező rendelheti meg a jövőben, természetesen egyelőre kísérleti jelleggel.

Komoly szigorításokat is bejelentett, amivel a szabályellenes taxisokat akarják kiszúrni:

  • szigorítják a taxis engedélyek kiadását, hogy így is gyorsan ki lehessen szűrni a nem megbízható vállalkozásokat;
  • a jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő szolgáltatók, a szabálytalan taxisok büntetése;
  • szigorítják a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit. (Ez eddig úgy nézett ki, hogy a taxisoknak csak egyszer, az induláskor kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a szabályoknak, és időkorlát nélkül kapták meg az engedélyüket. Ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt. Ehhez tartozik az a szigorítás is, hogy a vállalkozásnak be kell jelentenie, hogy milyen néven működteti a diszpécserszolgálatát, hogy egy panasz során világosan lehessen látni, hol történhetett a hiba, és szabálytalanság esetén ne kezdhessen ugyanazon a néven szolgáltatni mindig újabb es újabb gazdasági társaság.)

A szigorításoknak és a változtatásoknak a célja, hogy az utasok és a jogszerűen működő taxisokat megvédjék.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás