promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Atomfelhő boríthatja be egész Kelet-Magyarországot: az ukránok nyilvánosságra hozták a hivatalos térképet
Borítókép:  Wikipédia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hét magyar megyét is beterítene az atomfelhő.

Komoly nukleáris katasztrófát okozna, ha egy találat vagy szabotázs akció következtében robbanás történne a zaporizzsjai atomerőműben, ugyanis az ukrán hatóságok által közzétett hivatalos térképről kiderül, hogy 13 európai országot érne el az atomfelhő, köztük Magyarországot is.

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet készített egy térképet arról, hogy ha robbanás történne, akkor az erőműből származó sugárzás felhője nem több, mint három nap alatt elterjedne Kelet-Európában, ami egészen az osztrák határig érne. Az esetleges nukleáris katasztrófa hatását videó formájában is modellezték, amit a BBC ukrán tudósítója, Myroslava Petsa osztott meg a Twitteren.

Összesen tehát 13 országot érintene a sugárszennyezés, ha valami történne Zaporizzsjában: Ukrajnán kívül Fehéroroszországot, Moldovát, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot, és Oroszországot.

Az alábbi térképen jól látható, hogy Magyarországon hét megyében kellene védelmi intézkedéseket eszközölni: Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben.

(Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet térképe az esetleges atomerőmű katasztrófa következményeiről)

Hozzá kell tenni, hogy az atomerőmű hat reaktora jelenleg is sértetlen, de az ukrán katasztrófa-védelmi hatóságok nyilván felkészültek a legrosszabb esetekre is, ezért nukleáris vészhelyzeti gyakorlatot tartottak a térségben. A kritikus helyzet miatt Emmanuel Macron francia elnök nemrég telefonon kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt az erőmű védelmére. A telefonos beszélgetés után aztán a Kreml be is jelentette, hogy az ENSZ-tisztviselők számára engedélyezik, hogy meglátogassák az atomerőművet, és ellenőrizzék az állapotát.

A háború kitörése óta most először látogatott Ukrajnába Erdogan török elnök, aki kijelentette, hogy "aggódik" a zaporizzsjai helyzet miatt, és "nem akarnak egy újabb Csernobilt". Hasonlóan vélekedik Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is, aki szerint "Zaporizzsja bármilyen esetleges károsodása öngyilkosság" lenne.

(Via Naphíre)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás