promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött a kormány: az újabb adócsökkentésnek sokan fognak örülni Magyarországon
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újabb adócsökkentésről döntött a magyar kormány.

Szerdán jelent meg az új kormányrendelet, amely a magyar vállalkozókat és vállalkozásokat támogató adócsökkentésről szól. A magyar kormány úgy döntött, hogy az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke 13 százalékponttal csökken, ugyanis szeptembertől megszűnik a kifizetői ekho.

Ez azt jelenti, hogy szeptember 1-től még jobban megéri az ekhós adózást választania azoknak, akik mondjuk például előadóként, művészként, újságíróként, hangmérnökként, statisztaként, vagy sminkesként dolgoznak, hiszen már csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke.

2021-ben csaknem 41 ezren ekhóztak, de ez a szám most valószínűleg jelentősen meg fog nőni. Ráadásul plusz pozitívum, hogy az ekhósoknak nem kell bajlódniuk az adminisztrációval sem, hiszen az ő jövedelmük ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell majd papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról.

Érdemes tudni, hogy az ekhót "normál foglalkozás" mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, de csak akkor, ha a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Persze vannak extrém esetek: ha mondjuk egy zenész jövedelme nem éri el az éves minimálbért, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így az ő esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

A most megjelent kormányrendelet azonban nemcsak az ekhósoknak kedvez, de a KATA-s cégek áttérését is segíti.

  • Egyrészt eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a KATA-s cégek esetében. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a KATA megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.
  • A másik könnyítés a KATA-s cégek korlátlanul felelős tagját, jellemzően a betéti társaságok beltagját érinti. A KATA-s cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a KATA-s betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

Az új kormányrendeletekről a Magyar Közlönyben lehet bővebben olvasni: https://magyarkozlony.hu/

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás