promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő, ezeréves kincset találtak Magyarországon a föld alatt, a Tolna megyében felszínre hozott lelet a híres viking királyhoz tartozik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Live Science számolt be a nagy felfedezésről.

Nagyon izgalmas lelet került elő Magyarországon, méghozzá Tolna megyében a Várdomb közelében. Egy fémkereső talált rá a közel ezeréves ezüstpénzre, amely a híres norvég viking király, Keménykezű Harold udvarából származhat. A pénzre még az év elején talált rá Csikós Zoltán, aki a a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak adta át a történelmi emléket - írja a Live Science nyomán a Telex.

Az érme nincs túl jó állapotban, de az látható rajta, hogy egy norvég "penningről" lehet szó. Harald udvarában verhették a mai Norvégia területén valamikor a 11. század közepén. Haraldot amúgy az utolsó viking királyként emlegetik, a pénzen feltűnik a szentháromságot szimbolizáló hármas hurok, illetve a trondheimi pénzverde, Nidarnes neve is.

Varga Máté, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum archeológusa. Varga a Wosinsky Mór Múzeum archeológusával, Németh Andrással együtt vizsgálta meg a leletet, amelyről azt is megállapították, hogy akár százéves utat is bejárhatott, e legvalószínűbb pedig az, hogy 10-20 évvel a keletkezése után került hazánkba, a Magyar királyság területére.

Arról mágr megoszlanak a vélemények, hogyan kerülhetett épp erre a helyre az érme. A két szakértő szerint meglehet, hogy Salamon király Tolna megyei Kesztölcre érkező diplomáciai vagy katonai vezető veszíthette el, de az is megeshet, hogy egy vándor hagyta el azt, mivel Kesztölc egy nemzetközi forgalmú főút mentén feküdt.

Érdekességek az utolsó viking királyról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás