promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katás vállalkozóknak érkezett fontos hír: olvasd el, ha nem akarod visszafizetni a 219 ezer forintos tavalyi támogatást
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Két hónapról egy hónapra változott a Beszámoló lap beadásának határideje.

Egy évvel ezelőtt, egy 2021. júniusi kormányrendelet értelmében 219 ezer forintos, egyszeri kompenzációs támogatásra váltak jogosulttá azok az alkalmazott nélküli önfoglalkoztatók, akik a koronavírus-járvány miatt jelentős bevételektől estek el.

Vendéglátók, előadóművészek, sportegyesületekben tevékenykedők, utazásszervezők, szolisok, fodrászok, kozmetikusok, könyv-kiskereskedők és más hasonló területen dolgozók juthattak így némi levegőhöz, természetesen akkor, ha megfeleltek a támasztott követelményeknek.

Az ősz elejére már több mint 80 ezren igényelték a támogatást, akiknek csupán egyetlen dologra kellett ezután figyelniük. Fontos feltétel volt ugyanis, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűntét követően még legalább két hónapig fenn kell tartaniuk a vállalkozásukat, nem szüntethetik meg és nem is szüneteltethetik, különben a kapott összeget – kamattal növelten – vissza kell fizetniük.

Nos, 2022. június 1-jén elérkezett a nagy nap, megszűnt az említett veszélyhelyzet, ugyanakkor közben a 2022. május 26-i Magyar Közlönyben szereplő jogszabály-módosítás értelmében a 2 hónapos fenntartási kötelezettség 1 hónapra rövidült.

Emiatt tehát a vállalkozás működését igazoló Beszámoló lapot 2022. július 1. és 8. között kell beküldeni az illetékes járási hivatal (Budapest esetében Kerületi Hivatal) Foglalkoztatási Osztálya felé elektronikusan, az ePapír szolgáltatás használatával.

A Beszámoló lapot elméletileg az illetékes Foglalkoztatási Osztályok küldik el minden érintettnek az elektronikus tárhelyre, de az NFSZ honlapjáról is letölthető. Az egyik, katás adószabályokra specializálódott weboldal a beküldés módját lépésről lépésre leírja, de érdemes más forrásokból is tájékozódni, nehogy valakinek emiatt kelljen visszafizetnie a támogatást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás