promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pánik Magyarországon: a majomhimlő lesz az új koronavírus?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyar szakember válaszolt a mindenkit foglalkoztató kérdésre.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországon is azonosították az első majomhimlővel fertőzött személyt, egy 38 éves férfit. Bár a szakemberek folyamatosan azt hangoztatják, hogy a vírus szoros kontaktus nélkül nem olyan könnyen terjed emberről emberre, nagyon sokan már most pánikba estek, hogy a koronavírus leküzdése után most egy másik vírus miatt alakulhat ki világjárvány.

Rusvai Miklós virológus a Ripost-nak beszélt arról, hogy egyáltalán nem lepte meg, hogy Magyarországon is megjelent a majomhimlő.

„Már én is mondtam tíz napja, hogy elképzelhető, hogy nálunk is van majomhimlő fertőzött beteg, éppen azért, mert hosszú a betegség lappangási ideje. Tehát abban az időben ez a fertőzött személy már itthon volt, és hordozta a vírust. De nem csak én, hanem dr. Szlávik János is előrevetített annak a valószínűségét, hogy mi sem fogjuk megúszni. Nekünk szakembereknek egy csöppet sem meglepetés a mostani hír, miután az európai országok túlnyomó többségében diagnosztizálták már fertőzést. Csak idő kérdése volt, hogy megjelenjen nálunk is”

A szakember kizártnak tartja, hogy a majomhimlő-járvány át fog alakulni pandémiává, hiszen ennek a vírusnak a fertőzőképessége messze alul marad a koronavírus vagy az influenza vírus fertőzőképességétől. Rusvai Miklós szerint nincs okunk pánikba esni.

„Ijedtségre semmi ok! Nem kell pánikolni! Amennyire tudom, nem úgy tűnik, hogy ez az eset súlyosabb lenne, mint a többi európai eset, amelyek közül eddig már egy része gyógyult, minden következmény nélkül”

- fogalmazott a virológus.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás