promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt egy majomhimlős férfi, a WHO kitálalt a betegségről

Meghalt egy majomhimlős férfi, a WHO kitálalt a betegségről

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

A majomhimlő miatt újabb világjárvány tör ki? A WHO válaszolt.

Európában is egyre több majomhimlővel fertőzöttet regisztrálnak. Miközben Olaszország több tartományában azonosítottak már beteget, Spanyolországban 59-re emelkedett a fertőzöttek száma, és már Magyarország szomszédságában, Szlovéniában is regiszttrálták az első majomhimlővel fertőzött személyt.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn azt közölte, hogy a vírus csupán mérsékelt közegészségügyi veszélyt jelent világszinten. A WHO szerint a veszély csak akkor válna reálissá, ha a vírus humán patogénné válna, azaz képes lenne emberről emberre terjedni, vagy megjelenik a kisgyermekeknél és a gyenge immunrendszerű embereknél. A Világszervezet hozzátette, hogy ettől függetlenül a következő hónapokban számítani kell az esetszám jelentős növekedésére.

Közben a nigériai tisztiorvosi szolgálat közölte, hogy meghalt egy 40 éves, majomhimlővel fertőzött férfi, akinek vesebetegsége is volt.

A Nigériai Betegellenőrzési Központ nemrég tudatta, hogy hatvanhat gyanús esetet jelentettek kilenc tagállamból, illetve a fővárosból. Ebből huszonegy olyan esetet azonosítottak, amelyben a majomhimlő vírusa fertőzött.

Az NCDC szerint a betegség egészségügyi következményei viszonylag enyhék. Véleményük szerint a jelenlegi helyzet sem Nigériában, sem a világban nem mutat jelentős veszélyt, amely súlyos lefolyású betegséget vagy magas halálozási arányt eredményezhetne.

A WHO azon a véleményen van, hogy a majomhimlő Afrikán kívüli megjelenése nem fog világjárványhoz vezetni.