promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Trükköznek a magyar boltok – ezeknek a termékeknek szökött egekbe az áruk
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tombol az infláció Magyarországon is, és nagyon kezdenek elszabadulni az árak. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgazdászai szerint Magyarországon 2022-ben átlagosan 10,3%-os, 2023-ban pedig 6,4%-on inflációra lehet számítani. Ez bizony az MNB jóslatainál is alaposan magasabb.

Közben a magyar boltok egyelőre annyiban tudnak trükközni, hogy fokozatosan, mindig csak picit emelnek az árakon. A Promotions kérdésére az egyik boltos elmondta, hogy van olyan termék, aminek szinte naponta változik valamennyit az ára.

Drágul a munkaerő, a nyersanyag, az energia, a szállítás és mindez egyre inkább begyűrűzik a termelői árakba és utána ugyebár a fogyasztói árakba is.

A G7 elkezdett vizsgálódni, és négy nagy boltlánc, az Aldi, a Lidl, a Penny Market és a Tesco átlagát nézték. Tavaly áprilisban például egy kilogramm spagetti tészta 398 forintba került, most ez átlagban már 753 forint volt.

Kiszámolták, hogy a spagetti 2021-hez képest 89 százalékkal lett drágább. Azok is örülhetnek, akik nem rabjuk a koffeinnek, mivel az őrölt kávé ára 70 százalékkal emelkedett. A tojásért és a paradicsomért kicsivel több mint 50 százalékkal kérnek többet a boltokban.

A lap számítása szerint a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka valamint a félbarna kenyér másfélszeres áron kapható. Hihetetlen, de vannak olyan termékek is, amiknek csökkent az ára. A fehér és sárgarépa, a vöröshagyma, és a burgonya például olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt.

A G7 kitért arra is, hogy az árstopnak főleg a 2,8-as UHT tejet sikerült megfognia, ami egy év alatt csak 1,2 százalékkal drágult, míg a csirkemell 3,45 százalékos emelkedést mutat. A többi tejfajta ára már több mint 30 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, a pulykamell pedig 9 százalékkal drágult.

Annyi biztos, hogy még mindig nincs vége a hatalmas áremelkedésnek Magyarországon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás