promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapesten érhet véget az orosz-ukrán háború?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország fontos szerepet játszhat az orosz-ukrán háború lezárásában. Közben a az orosz hadsereg elfoglalta Ukrajna egyik legnépesebb települését.​

Kijev ostrom alatt áll

Harmadik napja tart az orosz-ukrán háború. Szombat reggeli jelentések szerint az orosz hadsereg több irányból is támadja Kijevet. A Fox News beszámolója szerint Ukrajna fővárosának utcáin heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát.

Az ukrán hadsereg a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. A bejegyzés szerint az orosz csapatok az éjszaka folyamán a város egyik ütőerének számítő Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de állítólag ott is feltartóztatták őket. Az Interfax ukrán hírügynökség pedig arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.

Az ukrán haderő továbbá jelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

Melitopol elesett

Az oroszok szombat hajnalban a Fekete-tenger felől több ukrán partmenti várost is rakétatűz alá vettek, köztük Szumit, Poltavát, és Mariupolt. Az orosz Interfax szombati tájékoztatása szerint a 150 ezer lélekszámú Melitopol el is esett, bár ezt az ukrán kormány egyelőre nem erősítette meg. Azonban ha az orosz hírügynökség jelentése igaznak bizonyul, akkor ez lenne az első jelentős lakott terület Ukrajna területén, amit az oroszok elfoglaltak a háború kirobbanása óta.

Ukrajna nem teszi le a fegyvert

Moszkva nemrég fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget. Erre reagált Volodimir Zelenszkij szombaton a közösségi médiában közzétett beszédében.

„Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat. Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok"

- hangsúlyozta egy mindössze negyven másodperces felvételen, amelyet a Twitteren hozott nyilvánosságra.

A felvételen Zelenszkij leszögezte: Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost.

Budapesten érhet véget az orosz-ukrán háború?

Az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet a külgazdasági és külügyminiszter péntek este. Szijjártó Péter közösségi oldalán a brüsszeli repülőtérről élőben bejelentkezve azt mondta: az elmúlt hetekben sokan, köztük a világ legnagyobb országai is szinte mindent megpróbáltak, amit a diplomácia eszköztára felkínált annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a háború Magyarország szomszédságában, Ukrajnában.

A háború a lehető legrosszabb forgatókönyv, emberéleteket követel - emelte ki hozzátéve, hogy Magyarország azt szeretné, ha szomszédságában béke lenne, véget érne a háború.

„Minél előbb ér véget a háború, annál kevesebb emberáldozatot követel”

- hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter, aki megjegyezte, nyilvánvalóan a tárgyalások jelentik azok alapfeltételét annak, hogy létrejöhet a béke.

Mivel azok lehetséges helyszínében - Minszkben, Varsóban - vita alakult ki, ezért Szijjártó Péter Budapestet ajánlotta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjének, amelytől a telefonbeszélgetéseken egyik fél sem zárkózott el.

„Budapest biztonságos helyszínként tud szolgálni mind az orosz, mind pedig az ukrán tárgyalódelegáció számára. Magyarország a békében érdekelt és reményeit fejezte ki, hogy a helyszínajánlással hozzá tud járulni a béke megteremtéséhez. Minél előbb kezdődnek a megbeszélések, annál előbb lesz béke, és annál kevesebb embernek kell meghalnia a háborúban”

- fogalmazott Szijjártó Péter, aki jelenleg New Yorkban tartózkodik, hogy az ENSZ vezetőivel tárgyaljon a konfliktusról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás