promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszűnik egy nagyon retró dolog Magyarországon, amit még Arnold Schwarzenegger is használt az egyik ikonikus jelenetében
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Persze a Terminátor enélkül is bele tudott volna kezdeni a gyilkolásba, de így kicsit könnyebb dolga volt.

Ha leleplezzük, hogy Arnold Schwarzenegger mit használt az ikonikus jelenetben a Terminátor első részében, akkor már az is kiderül, hogy mi fog végleg eltűnni Magyarországon.

Ne is fokozzuk tovább az izgalmakat, mert ez nem más, mint a telefonkönyv.

A Terminátor ugyebár megnézi a telefonkönyvben, hogy merre találja a Sarah Connor nevű nőket, aztán a feladatát követve elkezdi sorban kivégezni őket. A filmben a sajtó el is nevezi telefonkönyves gyilkosnak.

Kyle Reese is telefonkönyvet használ Sarah felkutatására, csak hát neki az az előnye, hogy tudja miképp néz ki, akit meg kell védenie.  

Most már eljutottunk arra a pontra, hogy az új generáció nem igazán fogja tudni, hogy mi az a telefonkönyv, ami mindenkinél ott csücsült a készülék mellett.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a honlapján jelentette be, hogy gyakorlatilag eltűnnek a telefonkönyvek, mivel idén már nem lesz kötelező a távközlési szolgáltatóknak papíralapú telefonkönyvet megjelentetni.

A közleményben megjegyzik, hogy a hangalapú és online tudakozók, illetve a netes keresők és közösségi oldalak szinte teljesen megszüntették a vaskos kiadványok iránti keresletet.

Az NMHH piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma. Ennél is meredekebben zuhan az elektronikus adathordozón (CD-n) terjesztett telefonkönyvek száma is, 31 ezerről mindössze 2500-ra, ami 92 százalékos csökkenést jelent.

Valóban szükségtelenek lettek, mert a három nagy távközlési szolgáltató mindegyike rendelkezik saját online tudakozó szolgáltatással, ahol név, cím, vagy telefonszám alapján is kereshetünk.

A telefonkönyvek veszteséges kiadásának megszűnése valójában minden fogyasztónak jó hír. A papíralapú (és a CD formátumú) adatbázisok ugyanis hiába voltak ingyenesek, azok költségét végső soron a fogyasztók fizették meg a szolgáltatások díjaiban. Eközben pedig azok tényleges használata elenyésző volt és évről-évre meredeken csökkent. A nyomtatott telefonkönyv előállítása ellen ráadásul már súlyos környezetvédelmi érvek is szólnak, hiszen a méretes kiadványok előállításához nem kevés papír szükséges.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás