promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vigyázat! Több ezer magyar már belesétálhatott a csalók csapdájába - figyelmeztetést adtak ki, a Magyar Posta nevével élnek vissza
Borítókép:  Kristian Egulend / Unsplash.com
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdemes elolvasni a figyelmeztetést, hiszen bármikor megtörténhet a baj.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet adott ki figyelmeztetést hétfőn a Magyar Posta nevével visszaélő, adathalász üzenetek miatt. Az intézet a közleményben arra tér ki, hogy jelentős növekedés tapasztalható a felhasználók adatainak ellopására készített, úgynevezett adathalász levelek terjedésével kapcsolatban.

Az üzenetek már első ránézésre is tartalmazhatnak gyanút keltő noymokat, mint például nyelvtani hibák vagy éppen a hivatalostól és megszokottól eltérő nyelvezet, például tegező megszólítás. 

Ugyanakkor ezek az oldalak nagyon jól utánozzák az adott cég arculati elemeit, így a logókat és a színeket is.

Az intézet egyúttal javaslatokat is tesz, hogy tudjuk megelőzni a bajt, azt kérik a magyaroktól, hogy ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra. Helyette inkább keressék fel az adott cég weboldalát, és ellenőrizzék, hogy az általuk kapott üzenet állításai megfelelnek-e a valóságnak.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az üzenetek gyakran tartalmazhatnak csatolmányokat, fájlokat, ezeket soha nem szabad megnyitni.

Ha pedig valaki adathalászatra utaló üzenetet kap, az intézet azt kéri, hogy az NKI-hez a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen azonnal jelense azt.

Minden év októberében európai kiberbiztonsági hónap van, így ebben a hónapban egyéb fórumokon is bővebben tájékozódhattok kiberbiztonsági témákról, hogy tudatosabb felhasználók lehessetek:

(via Napi.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás