promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Design radiátorok a fürdőszobában
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Milyen szerepet tölthetnek be a design radiátorok az otthonainkban? Milyen szempontokat kellene mérlegelnünk a design radiátorok vásárlása előtt? Cikkünkben most összeszedtük a legfontosabbakat. Ha éppen radiátorvásárlás előtt álltok, az írásunk segítségével szakmai támpontokat is kaphattok.

Gyakran az első dolog, ami odavonzza a szemünket egy igényes fürdőszobába lépve, az egy esztétikus falra szerelt radiátor. A design radiátorok funkciója több, mint a fűtés szerepének betöltése, egy jól megtervezett fürdőben ezek a fűtőtestek három fontos feladatot is ellátnak:

  • A helyiség temperálása, ezáltal a fürdő kívánt hőmérsékletének az elérése
  • Törölközők szárítása (ehhez szükséges a radiátoron a kellő méretű vízszintes bordázat kialakítása, ezért nem minden modell alkalmas a feladatra
  • Látványelem a fürdőszoba esztétikai összképéhez

Fontos megjegyezni, hogy megkülönböztetünk törölközőszárítós radiátorokat és design radiátorokat.

A törölközőszárítós radiátorok elsődleges feladata a kívánt hőmérséklet biztosítása és ezzel egyidőben a nedves törölközők gyors szárítása, a radiátor mint design elem nem érvényesül. Ezek általában fehér vagy krómozott színben elérhetőek, egyszerű létrára emlékeztető formatervezéssel. Erre nagyszerű példa a Schafer márka, ami versenyképes árával és magas minőségével nagyszerű választás. Ezzel szemben a design radiátoroknál előkerülnek a merész formák és színek, jellemző a hagyományos formáktól való eltérés, ferde elemek használata és a mozgalmas összkép (Weberg Texas és Onix modellek). 

A design radiátoroknál szintén jellemző a hagyományos fehér és króm színekkel való szakítás, ezzel párhuzamosan pedig egyre jobban teret nyer a fekete és a grafitszürke.

Bizonyos márkák esetén egészen gazdag színválaszték is elérhető, akár a RAL színskála alapján is lehet rendelni. 

Milyen méretet válasszunk?

Az ideális méretű radiátor kiválasztásánál két fő szempontot kell figyelembe vennünk.

Az egyik, hogy mekkora fűtőértékkel kell rendelkezni a radiátornak. Ez a gyártó leírása alapján a termékadatoknál megtalálható információ, általában kilowatt mértékegységben kalkulálják. Ha van gépészeti terv, ott ezt előre meghatározhatják, figyelembe véve a helyiség egyéb fűtését, pl. padlófűtést, ahol a falra szerelt radiátor inkább csak kiegészítő fűtőtestként szolgál.

A radiátorok teljesítménye egyenesen arányos a fűtőtestben cirkuláló víz mennyiségével,

így ha nincsenek méretkorlátok a telepítés tervezett helyén, a választás könnyű lehet a szükséges teljesítmény alapján. Ha a radiátor magassága és szélessége nem lehet nagyobb egy adott maximális méretnél, akkor a rendelkezésre álló hely alapvetően meghatározhatja a beépíthető modellt és annak méretét is.

A megfelelő méret kiválasztásánál vegyük figyelembe a radiátorra nyíló ajtókat, az adott falhoz tervezett egyéb tárgyakat, és a szabad mozgáshoz szükséges minimális helyigényt, hogy a fűtőtest a felszerelés után se legyen akadály. 

Csatlakozás a központi fűtéshez

A törölközőszárító radiátorok 4 ponton kerülnek rögzítésre a falhoz és 2 ponton csatlakoznak a központi fűtéshez, egy a bejövő melegvíz, a másik pedig a visszatérő kör számára.

A szélső bekötésű radiátorok esetében a vízbekötés a függőleges csövek alján található, a radiátor szélességétől függően változó távolságra egymástól. A Weberg design radiátorok esetén a szélső bekötésű kivitel 50 cm széles lyukközéppel készül. A gyártók amúgy előre megadják a pontos kötéstávolságot.

A másik általánosan elterjedt kötéstávolság az 5 cm-es kivitel. Ezt a bekötési távolságot olyan radiátoroknál használják, ahol az alsó vízszintes cső kellően vastag ahhoz, hogy a bekötőszelepet rá lehessen csatlakoztatni. Fontos tudni, hogy nincs általános szabvány a kötéstávolság tekintetében, a gyártók ezt pontosan megadják a termékek leírásában. Emiatt is fontos, hogy a kiállások tervezésénél és kivitelezésénél a radiátor már meglegyen.

Harmonikus színek

A törölközőszárító radiátorok elterjedésének kezdetén szinte csak a fehér szín volt elérhető. Később megjelentek a krómozott változatok is, napjainkban pedig egyre jobban hódít a fekete szín a fürdőszobában. Emellett a konyhákban és fürdőkben reneszánszát éli az arany szaniter és armatúra is, amely idővel a radiátoroknál is egyre népszerűbb lesz. Az egyszerűbb fürdőszobai modelleknél továbbra is a fehér a legelterjedtebb, utána következik a króm, ami lényegesen drágább.

A kimondottan design jellegű, esetenként absztrakt formát öltő modelleknél pedig a fekete és szürke, emellett a RAL színskála népszerűbb színei is megjelennek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás