promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális felmelegedés jön a következő években, ami most pokoli hőség nemsokára egy átlagos nyári nap lesz
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szenvedünk az extrém hőség miatt, pedig ez a jövőben akár mindennapossá is válhat.

A hosszú tavaszi szeszélyes időjárás után, júniusban beköszöntött a forró nyár. 2021 júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta. Az elmúlt másfél hónapban már többször is hőségriadót hirdettek az országban a pokoli időjárás miatt. Budapesten már június 18-án, országos átlagban pedig június 21-én átlépte a napi középhőmérséklet a 25 °C-ot, a hőségriadó első fokozatát.

A Másfélfok cikke szerint, erre fel kell készülnünk, ugyanis a klímaváltozás miatt valószínűleg mindennapos lesz a századvég nyarain.

A portál beszámol róla, hogy míg az 1901–1930 közötti harmincéves periódusban átlagosan 11 hőhullámos nap fordult elő évente, addig a közelmúlt és a jelenlegi éghajlati időszakban (1991–2020) már 26 ilyen nap volt Budapesten.

[[cikk2]

A szakértők szerint a másodfokú hőségriadós napok átlagos évi száma 1961–1990-re megduplázódott, 1991–2020-ra pedig megháromszorozódott a múlt század első három évtizedéhez képest.

A kutatók szerint a gyakoribbá, hosszabbá és intenzívebbé váló hőhullámok nagyobb kockázatot jelentenek az idősek és a betegek számára, de az egészséges szervezet koncentráló képességét is visszavetik. Emellett várhatóan növekedni fog az UV-sugárzás okozta egészségügyi stressz is, mely fokozza a bőrbetegedések kialakulásának kockázatát.

 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás