promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezért betegek hónapokig a koronavíruson átesettek
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte naponta lát napvilágot olyan információ, amely segít megérteni a poszt-Covid tüneteket. Most újabb döbbenetes dolog derült ki.

Egy új kutatás megállapította, hogy rejtőzködő vírust aktivál a koronavírus, ez az oka annak, hogy vannak a fertőzésen átesettek között olyanok, akik még hónapokig betegek.

A koronavíruson átesettek 30%-át érinti a probléma, a tudósok szerint a SARS-CoV-2 aktiválhatja az érintettek esetében az Epstein-Barr vírust. A vizsgálat kimutatta, hogy az elhúzódó Covid-tünetet mutatók többségének pozitív lett az eredménye az aktivált EBV vírusra.

Összesen 180 koronavíruson átesett embert vizsgáltak. Köztük volt olyan is, aki tünetmentesen vészelte át a betegséget, később mégis kialakult nála a poszt-Covid.

A tanulmányt bemutató Pathogens főszerkesztője, aki egyben virológus is hangsúlyozta:

"Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá az EBV aktiválódásának szerepét az akut koronavírus klinikai manifesztációjában, ez a tanulmány tovább erősíti az EBV szerepét a hosszú Covid kialakulásában”

Az EBV egyébként az egyik leggyakoribb emberi vírus, a legtöbb ember fertőzötté válik élete során. Az Epstein-Barr a herpeszvírusok családjába tartozik. Leggyakoribb tünetei a láz, torokfájás és a megnagyobbodott nyirokcsomók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás