promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kecskeméti Breaking Bad – mintha csak Gus Fring laborját leplezték volna le a nyomozók
Borítókép:  AMC
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bűnözők nem sajnálták a pénzt a high-tech droglaborra.

Valószínűleg sokan emlékeznek, hogy Gus Fring milyen menő feltételeket biztosított Walter Whitenak és Jesse Pinkmannek a Breaking Bad-ben, hogy nagyban vághassanak bele az amfetamin gyártásba.

Az előzménysorozat, vagyis a Better Call Saul megmutatja azt is, hogy Gus milyen erőfeszítések árán tudta kialakítani a helyet. A sorozat egyik főgonoszának is mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.

Azt lehetett tudni, hogy működnek efféle minőségi high-tech droglaborok, de teljesen egyedi eset, hogy Magyarországon is lelepleztek egy ilyet.

A történet akkor indult, amikor 2021. április közepén egy rendőri akció keretében 80 kilogramm zöld színű kábítószergyanús növényi származékot (marihuána) és közel 3,3 kilogramm fehér (sajnos nem kék, pedig menő lett volna) kábítószergyanús port (amfetamin és kokain) foglaltak le a nyomozók, melynek a feketepiaci értéke összesen 250 millió forint volt.

A police.hu beszámolója kitér arra, hogy a gyanúsítottak elfogását követően sem állt meg a kutatás. A részletes nyomozás eredményeképpen beazonosították a lefoglalt kábítószerek beszerzési forrását, egy kecskeméti zártkerti ingatlant, amely egy 2020-ban épült könnyűszerkezetes csarnoképület.

Az épületben kétszintes, professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszer útján távvezérelhető, több ezer marihuánanövény termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát alakítottak ki, amelyet rendőri akció keretében 2021. május 21-én számoltak fel az NNI debreceni nyomozói a Készenléti Rendőrség műveleti egységeinek bevonásával.

A beltéri, precíziós növénytermeléshez szükséges öntöző, világító és szellőztető berendezéseket távvezérléssel működtették, a növények fejlődését kiváló minőségű talajkeverékkel és tápoldatokkal segítették. A termeléshez szükséges nagymértékű villamosenergia fogyasztás leplezése érdekében a gépek, berendezések működtetéséhez szükséges áram biztosítására saját áramellátó rendszer alakítottak ki, amelyhez több tíz millió forint értékű generátorokot állítottak üzembe. A szintek közötti anyagmozgatás céljára külön liftrendszert építettek ki.

Az elsődleges becslések szerint a közel 300 millió forintos beruházással kialakított üzem távfelügyeletére csúcsminőségű kamerákat szereltek fel, és ezek segítségével tudták figyelemmel kísérni a telephelyen folyó tevékenységet.

Igaz, hogy Gus Fring kialakítása ennél is modernebb, de erre valószínűleg ő is a kalapját emelné.

A high-tech labort egy apa-fia páros működtette és alakította ki, akik jelenleg szökésben vannak. Ennél Breaking Badesebb talán már nem is lehetne a történet.

A laborról van videó, amit a korhatár miatt YouTube-on tudtok megtekinteni kizárólag bejelentkezés után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás