Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mindenki A dzsungel könyvéből ismeri őket, és most tíz is született a fővárosi állatkertben

Mindenki A dzsungel könyvéből ismeri őket, és most tíz is született a fővárosi állatkertben

Helyi Hírek

Mindenki A dzsungel könyvéből ismeri őket, és most tíz is született a fővárosi állatkertben

Helyi Hírek

Helmeczi Benjamin 14:14

A dzsungel könyvéből ismert dólok, azaz ázsiai vadkutyák születtek a Budapesti Állatkertben. A tíz kölyök – hat lány és négy fiú – csaknem kéthónaposak, így már a látogatók is jól láthatják őket. Ezt a veszélyeztetett fajt több mint egy évtizede szaporítja a városligeti intézmény, az itt született fiatalok a világ számos állatkertjébe eljutottak.

Gyermekáldás volt a Fővárosi Állat- és Növénykertben látható ázsiai vadkutyáknál. A tíz kölyök még március 23-án jött a világra, ám az első hetekben nem lehetett sokat látni belőlük, hiszen ezt az időszakot a kicsik rendszerint a kifutón belüli rejtekhelyen töltik. A mostanra csaknem kéthónapos kölyköket viszont már gyakran látni, amint a kifutóban játszanak, hancúroznak, sőt időközben a nemük is kiderült. A tíz jövevényből hat nősténynek, négy pedig hímnek bizonyult.

Az ázsiai vadkutyákat vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, azaz magyarosan dól néven is emlegetik. A faj Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve nyomán vált világszerte ismertté, és ennek köszönhetően terjedt el számos nyelvben a dhole elnevezés is, amely eredetileg az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered.

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze. A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtek foglalkozni a tartásukkal, az első kölykök 2009-ben születtek. Azóta – a mostani tíz kölyköt is beleszámítva – már hatvannál is több utód jött a világra Budapesten. Az itt született állatok felcseperedve a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoiry-tól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a Minnesota-beli Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutya falka – az idei kölykökkel együtt – összesen 25 egyedből áll.

Borítókép: Bagosi Zoltán