promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négy gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy héten belül két gyűrűsfarkú maki ikerpár született a Nyíregyházi Állatparkban.

A Madagaszkár című animációs filmből is ismert katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról - innen a magyar nevük is - , amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat, mert kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

„A jelenleg háromhetes kattakölykök - akik most leginkább a mesebeli manókra hasonlítanak - a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat”

- mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője, aki hozzátette, hogy az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a csapat hölgytagjai közösen, "dajka dacszövetségben" nevelik a csapat legifjabbjait. Az utódok öt hónapos korukig anyatejen élnek, de már most el-el csennek egy-egy lédúsabb gyümölcsdarabot a felnőttektől.

A szakember megjegyezte, mivel a gyűrűsfarkú makik szaporodási időszaka még tart és a csoportban még van termékeny nőstény, a gondozók további szaporulatra számítanak a jelenleg negyven állatot számláló, több kifutóban élő csapatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás