promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az állat keseríti meg a siófoki lakosok életét
Borítókép:  KIRA HOFMANN / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Reménytelen harcot vív a varjakkal szemben Siófok lakossága, amely már a hatóságokhoz fordult, hogy még a tavaszi tojásrakás előtt leszedhessék a fákról a varjúfészkeket.

Az elmúlt évekhez képest, idén tavasszal még több varjú keseríti meg Siófok lakosságának a mindennapjait. A város már az illetékes hatósághoz fordult, hogy még a tavaszi tojásrakás előtt leszedhessék a fákról a varjúfészkeket, dr. Lengyel Róbert polgármester szerint viszont most még annyi fészek leszedéséhez sem járulnak hozzá, mint korábban.

“A hatóság a kérelmünkre aztán részletes indokolást kért: helyszínre lebontást, a becsült egyedszámot, a közérdekű indokokat, meg a fene tudja még miket nem. Kínunkban már zajszint mérést is elvégeztettünk a fészkek környezetében tapasztalható károgás elviselhetetlenségének bizonyítására. Egyszóval, most van, ahol engedéllyel idén is leszedethetjük a fészkeket, de csak a költési időszak kezdetéig. Ha a madarak készre csinálják és elfoglalják a tojásrakás szándékával azokat, akkor állj. Addig azért igen sok pénzt elkölthetünk a varjakkal szembeni szélmalomharcunkra. Hát kérem, a varjak megint nyerésre állnak…”

– mondta dr. Lengyel Róbert a hirbalaton.hu-nak.

A varjak tömeges jelenlétében a hangos károgás a legkisebb gond. Mindennaposak a panaszok amiatt is, hogy emberekre, járművekre, olykor babakocsiba piszkítanak a madarak. A belvárosba költözött nagytestű madarak köztisztasági és közegészségügyi problémát is felvetnek. 

A kora-tavaszi fészekeltávolítás nem hozott sikert, hiszen a madarak pillanatok alatt újabb fészkeket építenek pár fával odébb. Egy ideje megcsonkítják a fészkelésre alkalmas fákat a legforgalmasabb városrészeken, de ez csak a madarak arrébb terelésre jó, az állomány csökkentésére nem alkalmas módszer. A vaklőszerrel való durrogtatás, amit helyenként alkalmaznak a varjak elkergetésére, egy ekkora városban szintén nem lehet megoldás, mivel zavarja a lakókat, nyaralókat. Azért is nehéz az engedélyeztetés és az intézkedés, mert a varjú állomány vegyes: akad benne védett vetési varjú, és nem védett dolmányos varjú is.

Az utóbbi évtizedekben megfigyelhető a hazai varjú állomány egy részének urbanizálódása, azaz városi környezetbe történő költözése. 

A természetvédők szerint jelenség hátterében sajnálatos módon az ember által okozott élőhely-átalakítás és a vadászat áll.

Az is kiderült, hogy állomány nagysága az utóbbi 25 évben nagyjából az eredeti tizedére esett vissza, ezért a természetvédelemnek fontos feladata a még megmaradt költőállomány védelme. Emiatt a varjak 2001 óta védett állatok, és a természetvédelmi törvény alapján fészkeinek eltávolítása csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges. Ez viszont rossz hír a siófoki lakosság számára.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás