promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettenetes állat érkezett Debrecenbe, ami a bőrével akár 20 embert is képes megölni
Borítókép:  Flickr
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rettenetes nyílméregbékák a leghalálosabb békafajták, amelyek most a Debreceni Állatkert lakói.

Öt rettenetes nyílméregbéka érkezett a pécsi állatkertből Debrecenbe, a jövevényeket a nagyerdei állatkertben, a trópusok egzotikus állatvilágát bemutató pálmaházban helyezték el - közölte a park igazgatója, Nagy Gergely Sándor, aki közleményében azt írta, hogy a különleges békák már elfoglalták természethű kialakítású terráriumukat, ahol az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik majd őket.

A rettenetes nyílméregbéka ritka a hazai állatkertekben: mindössze Pécsen és immár Debrecenben találkozhatnak vele az érdeklődők. A debreceni állatkert új lakóinak neme ugyan ismeretlen, de remények szerint ivararányuk lehetővé teszi majd a szaporítást, amely terén az intézmény több békafajnál is szép sikereket ért el tavaly.

A kizárólag Kolumbia csendes-óceáni partvidékének esőerdőiben őshonos rettenetes nyílméregbéka nemcsak a legnagyobb termetű – akár 5,5 centiméter hosszúra is megnövő –, hanem a leghalálosabb nyílméregbéka-faj is. A bőrén található méreggel, amelyet feltehetően a természetben elfogyasztott hangyákból nyer, egyetlen egyed akár 20 embert vagy két kifejlett afrikai elefántbikát is képes lehet megölni.

A nyílméregbékákra jellemző evolúciós védekezési stratégia, hogy élénk színezetükkel - e faj esetében a citromsárga, mentazöld vagy narancssárga valamelyikével - kifejezetten felhívják a ragadozók figyelmét az elfogyasztásukkal járó veszélyre.

Az emberi gondozásban nevelkedett egyedektől - amilyenek az új debreceni lakók is - ugyanakkor nincs miért tartani, miután ők nem jutnak hozzá a méreg forrásául szolgáló speciális táplálékhoz.

Élőhelyének rohamos pusztulása miatt a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény védettséget adó II. mellékletébe is - jelezte Nagy Gergely Sándor.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás