promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életbe léptek a szigorúbb maszkviselési szabályok!
Borítókép:  Claire Williams, a Forma-1-es Williams istálló vezetője a Hungaroringen. Forrás: AFP/Joe Klamar.
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Mint írták, a járvány most zajló második hullámában ismét mindannyian sokat tehetünk a sikeres védekezésért és azért, hogy a további korlátozó intézkedéseket elkerüljük. A honlapra feltöltött tájékoztató a maszkviseléssel, kézmosással, bevásárlással, az otthon, a közösségi terekben, a munkahelyeken, valamint sportolás, kutyasétáltatás kapcsán javasolt könnyen betartható hétköznapi szabályokat foglalja össze.   

Az egyik legfontosabb szabály a maszk viselése az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban és alapvetően minden olyan élethelyzetben, ahol a 1,5 méteres távolságot nem lehet tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet az idős családtag meglátogatásakor.

Kiemelték: a gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb a folyó meleg vizes és szappanos kézmosás, figyelve a kéz minden részére, és arra: a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson.

A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot és mossunk kezet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az otthonokat, a közösségi tereket, az irodákat rendszeresen takarítani, fertőtleníteni kell. A gyakori szellőztetés mellett hazaérve fontos az alapos kézmosás. Az idős, krónikus beteggel vagy koronavírusfertőzöttel egy háztartásban élőknek mindezekre a szabályokra fokozottan figyelni kell. Az idősek védelme érdekében idős családtagot csak egészségesen szabad látogatni.

Lehetőleg kerülni kell a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is fontos figyelni az óvintézkedésekre. Mindenkinek azt javasolták, hogy lehetőleg most a szabadban sportoljon és kerülje az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben.

Az üzletekben a céltudatos vásárlás javallott, közben maszk takarja el az orrot és a szájat. Ahol lehet, az érintésmentes fizetési módot javasolt választani. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után is kezet kell mosni – olvasható a távirati iroda összefoglalója alapján.

Maszkviselés

Ezzel párhuzamosan szeptember 21-től életbe léptek a megszigorodott maszkviselési szabályok, amit kormányrendelet ír elő. A legfontosabbakat – a 444 alapján – pontokba gyűjtöttük:

  • a legfontosabb változás, hogy nem elég sállal vagy kendővel eltakarni az arcot – a maszk tényleg maszk legyen;
  • a tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszkviselés, aki nem így tesz, az pénzbüntetésre számíthat, illetve le kell szállnia;
  • a busz-, villamos- és metróvezetőknek fel kell szólítaniuk azokat, akik nem viselnek maszkot, hogy tegyék meg, ha nem hajlandóak erre, akkor rendőrt kell hívniuk;
  • nem csak a tömegközlekedési eszközökön, hanem a várótermekben is el kell fedni az arcot;
  • plázákban, kivéve az ott található irodákat, a sporttermeket, vendéglátóhelyeket és az üzemi helyiségeket;
  • az előadóművészeti eseményeken – például a színházi, táncos és zenés előadásokon – a nézőknek;
  • mozikban, múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban és a közművelődési intézményekben;
  • postán;
  • a közigazgatási szervek ügyféltereiben;
  • minden olyan helyiségben, ahol bármilyen ügyfélfogadás folyik és az ott dolgozókkal együtt rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak egyidőben.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás