promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Agglegény horror: takarítási menetrend
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem hiszem, hogy lenne olyan felmérés, hogy az emberek hány százaléka szeret takarítani, de mi ismerünk olyat, akit például kikapcsol a mosogatás, vagy a kerti fűnyírás. De inkább csak maradjunk a házimunkáknál. A többségnek megvan erre a receptje, de a Good Housekeeping mégis bátorkodott összeszedni, mi az a menetrend, amit érdemes lenne betartani.

Naponta:

Elvileg minden nap be kellene vetni az ágyat, de ez inkább csak a lakás összképét rontja, higiéniai okai nincsenek. Annak már igen, hogy ne hagyjuk 3-4 napig ott a mosatlant, érdemes minél hamarabb elmosogatni. A naponkénti munkához sorolják a sepregetést, ami tényleg jó dolog, ha nem akarunk minden maszatot széthordani a lakásban. A kávéfőző takarítás is alap lenne, de talán ez tényleg mindenkit zavar, ha nincsen rendben. Most jöjjenek a keményebb dolgok: minden nap le kellene törölgetni a konyhában és a fürdőszobában található felületeket. Ennek oka lehet a vízkő, bacik, elvileg egy gumibetétes törlővel elég lenne végigmenni a fürdőszoba falán. A Good Housekeeping említi a mosogató és mosdókagyló fertőtlenítését, azonban nem ír a WC tisztításról sehol, szóval úgy látszik az nekik tök mindegy, vagy tabu téma. Így mi sem lettünk okosabbak, viszont ha van benne automatikus fertőtlenítő, akkor valószínűleg elég lehet egy héten egyszer is.

Hetente:

Jöhetnek a heti aljas munkák: felmosás, porszívózás (igen, az ágy alatt is), portörlés. Hetente kellene ágyneműt cserélni, ezt már sok helyen olvastam, hogy alap dolog. Ki kellene takarítani a hűtőt is, és nem csak a lejárt szavatosságú kajákra gondolunk, hanem tényleg ki kellene törölni. Ezt mi is csak akkor vesszük elő, ha valami kiborul benne. Takarítsuk ki a mikrót, még ha nincs is összemaszatolva, a pára lecsapódik, a szagok bent maradnak, nem kellemes. Bizony, elvileg a mosogatószivacsot is hetente kellene cserélni.

Havonta:

Ha tartjuk magunkat a menetrendhez, akkor a havi dolgokhoz nem sok mindent soroltak. Törölgessük le a redőnyöket, a lámpabúrákat és fafelüteket. Takarítsuk ki a porszívót, mosó- és mosogatógépet. Ennyit kell tenni, nem sok.

Félévente:

Na, ez már sok. Legalábbis a Good Housekeeping úgy látja ezeket 3 vagy 6 havonta illene megcsinálni. Takarítsuk ki a fagyasztót, sütőt, a lefolyókat és a kukákat. Így van, a kukát akkor is érdemes, ha vastag szemeteszsákot használunk, a szagok sajnos megmaradnak. Tisztítsuk jól át a zuhanyfüggönyt, páraelszívót ha van, ha nincs, akkor szépen a zuhanyrózsát, bútorokat. Mossuk ki a párnákat és paplanokat, és porszívózzuk ki a matracokat. Akinek van autója, ilyenkor kellene arra is egy kis időt szánni.

Évente:

Elvileg elég lenne évente egyszer ablakot pucolni, nálunk ez sajnos félévente elő szokott jönni. A függönyöket levenni és kimosni. Ezt olyan sokan utálják, hogy külön cég alapult, akik elmennek, leveszik a függönyt, elviszik kimosni, majd visszaviszik feltenni. A szőnyeget sem árt kiporolni ilyenkor, akinek meg padlószőnyege van, nedves tisztítóval kicsit átmenni rajta. A kertesházban élők nem ússzák meg az eresz és a kémény kitakarítását sem, de utóbbit ugyebár nálunk kéményseprő végzi. (Good Housekeeping, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás