promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudomány: a feljegyzések óta sose volt ilyen meleg, mint 2016-ban
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A kutatók a rekordhőmérsékletet a globális felmelegedéssel és az El Nino jelenséggel magyarázták. Mindhárom kutatási intézmény adatai szerint a feljegyzések kezdete óta mért 17 legmelegebb év közül 16 ebben az évszázadban volt. Az új adatok azt jelzik, hogy a Föld hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal magasabb az ipari forradalom előtti szinthez képest, amikor megkezdődött a fosszilis üzemanyag széleskörű használata. A 2015. decemberi párizsi klímaegyezményt aláíró országok célul tűzték ki, hogy 2 Celsius-fok alatt tartják az általános felmelegedést, és folytatják az 1,5 Celsius-fok alatti felmelegedés érdekében tett erőfeszítéseket.

A NOAA mérései szerint a 2016-os átlaghőmérséklet 0,04 Celsius-fokkal volt magasabb az előző évinél. A század eleje óta ötödször (2005, 2010, 2014, 2015 és 2016) dőlt meg a globális hőmérsékleti rekord.

Az amerikai kutatók adatai szerint 2016 első nyolc hónapjában sorra dőltek meg a korábbi hőmérsékleti rekordok. Az év utolsó hónapjaiban lehűlést hozó gyenge La Nina jelenség hatásának ellenére 2016 decembere a harmadik legmelegebb december volt a Földön - olvasható a NOAA honlapján.

Ami a kontinenseket illeti, 2016 Észak-Amerikában az eddig legmelegebb, Dél-Amerikában a második, Ázsiában és Európában a harmadik, Ausztráliában az ötödik legmelegebb év volt. Az Antarktisz térségében a tengeri jég átlagos kiterjedése 2016-ban 11,1 millió négyzetkilométer volt, a második legkisebb a feljegyzések 1979-es kezdete óta.

Az Északi-sark térségében a tengeri jég kiterjedése a növekedési szezonban a legkisebb, az olvadási szezonban a második legkisebb kiterjedésű volt. A NASA adatai szerint a leggyorsabban az Északi-sark térsége melegedett tavaly, ahol 0,12 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet az előző évinél.

global2
A 2016-os hőmérsékleti rekordok a Föld számos térségében hőhullámok sorozatát eredményezte: a dél-afrikai Pretoriában 42,7 Celsius-fokot, a Thaiföldön 44,6 Celsius-fokot, Indiában 51 Celsius-fokot, Kuvaitban 54 Celsius-fokot mértek.
 
Az óceánok vizének melegedése elpusztította az ausztráliai Nagy-korallzátony egyes részeinek mintegy felét, és Japán legnagyobb korallzátonyának 75 százalékán okozott korallfehéredést.

A légkör szén-dioxid-szintje is rekordot döntött 2016-ban, a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszereinek mérései szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának világátlaga 2016 májusában 407,7 ppm volt, ami 1958 óta a legmagasabb.

Mi is hozzátesszük a magunkét, a szmogot hazánkban nem csak a járművek gyártják, hanem a háztartásokban rendes tűzifa helyett rengeteg szemetet égetünk el, ezzel is szennyezve a légkört. Aki többet akar tudni, az mindenképpen nézze meg Leonardo DiCaprio dokumentumfilmjét, ami gyönyörűen összefoglalja a mostani helyzetet. Sajnos Magyarországon már nem érhető el a National Geographic videója a szerzői jogok miatt, de a neten sok helyen fellelhetjük, és még a csatornán is fogják ismételni. (MTI, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás