promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ma szuperhold premier, érdemes lesz megnézni
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az átlagosnál nagyobb és fényesebb lesz a telihold november 14-én, hétfőn éjjel, és bő 18 évig, 2034. november 25-ig nem is lesz ilyen közel hozzánk égi kísérőnk - jelezte a NASA. Mivel a Hold nem szabályos kör, hanem egy elnyújtott ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ezért van, amikor közelebb kerül hozzánk, és van, amikor távolabb helyezkedik el a pályáján tőlünk. Földközel esetén 48280 kilométerrel van közelebb bolygónkhoz a Hold, mint földtávol esetén, így az ilyenkor esedékes telihold 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lehet – írja az idokep.hu.

A telihold maximuma ma délután 3 órakor lesz. Persze ekkor még nem fogjuk látni, de ráérünk este bepótolni. A Hold délután fél 5 körül kezd el felkelni nálunk, és hajnali 6-kor nyugszik majd. A legtöbb helyen derült lesz az ég, így nem lesz sok felhő az égen, ami bekavarhat a látványba.
 
A decemberi telihold szintén földközelre fog esni, így a fényesebbnek látszó Hold könnyen belerondít majd az ugyancsak ekkortájt érkező Geminidák meteoreső láthatóságába. Azonban a mai teliholdat érdemes lesz megszemlélni.
 
Bár a csillagászok utálják a szuperhold kifejezést, de már nem igen tudnak vele mit kezdeni, mert a köznyelvben ez kezdett elterjedni. Elolvastam egy hosszabb szakmai eszmefuttatást, miért nem szuperhold a szuperhold, de rájöttem, hogy halálosan nem érdekel. Gyönyörködjünk ma, ennyi a lényeg. (Időkép, NASA, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás