promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Donald Trump az USA új elnöke
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Miután Hillary Clinton elismerte vereségét és telefonon gratulált Donald Trumpnak, a  republikánusok immár megválasztott elnöke megvárta, amíg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat hivatalosan is megvan, és ezután lépett - családja körében - hívei elé. Mielőtt elmondta volna rövid beszédét, Mike Pence Indiana kormányzója és a leendő alelnök szólt az egybegyűlt ünneplőkhöz. Donald Trump vezető képességeire, erejére és vízióira utalva leszögeze: Trump vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz.  Trump elsőként azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy "valamennyi amerikai elnöke leszek és ez nagyon fontos számomra".

Az Egyesült Államok 45-ik elnöke elmondta, hogy Hillary Clinton felhívta őt telefonon és gratulált "nekünk a győzelmünkhöz", mire ő is gratulált Clintonnak a kemény választási küzdelemhez. Leszögezte, hogy Clintonnak "hála jár az ország érdekében tett szolgálataiért".

Utalva a választási kampányban eluralkodott mély megosztottságra, a megválasztott elnök kifejtette: "eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit... hogy ismét egymásra találjunk és egységes nép legyünk". Ígéretet tett arra, hogy valamennyi amerikai elnöke lesz, azoké is, akik korábban nem támogatták őt, és mindent megtesz azért, hogy velük is szót értsen.

Trump komoly gazdasági változásokat akar bevezetni, munkahelyeket szeretne teremteni, és arra is ígéretet tett, hogy: - Amerikát ismét naggyá teszi. "Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést" - fogalmazott. Kitért arra is - amit egyébként kampánya során többször is hangoztatott - hogy ez nem is kampány volt, hanem inkább egy hihetetlen és nagyszerű mozgalom, amelyet több milliónyi keményen dolgozó és hazáját szerető ember hozott létre és éltetett. "A kampánynak ugyan vége, de mozgalmunk munkája csak most kezdődik" – mondta, és hozzátette: "soha nem foglak benneteket cserben hagyni".

trump2
Merkovity Norbert politológus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tudományos munkatársa szerint Hillary Clinton azért vesztette el a választást, mert túlságosan kényelmes volt, és nem vette elég komolyan a kevésbé iskolázott réteget, az úgynevezett kékgallérosokat, akik elégedetlenek a washingtoni politikával. Donald Trump viszont képes volt őket megszólítani és mozgósítani.
 
Trumpnak volt pár negatív megmozdulása, de amire a legjobban felkapták a fejüket az emberek, az a klímaváltozás tagadása volt. Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter azonban kijelentette, hogy Trump nem akadályozhatja meg a tavaly Párizsban tető alá hozott klímamegállapodás végrehajtását. "Eddig 103 ország ratifikálta (a klímamegállapodást), amelyek (az üvegházhatású gázok kibocsátásának) hetven százalékáért felelősek. Ellentétben azzal, amit (Trump) mondott, nem mondhatja fel a párizsi megállapodást, mivel három évig nem lehet felmondani" - fogalmazott a francia kormánytag az RTL francia kereskedelmi rádióban. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás