promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyi szót tud egy amerikai?
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Azt mondják 3-5 ezer szó bőven elég ahhoz, hogy rendesen tudjunk kommunikálni angolul. Ez igaz is, mert a leggyakoribb angol szavak listája igen csak nagy segítség tud nyújtani a nyelvvizsgához. A szakértők is azt állítják, ha tudjuk ezeket a kifejezéseket, akkor remekül elboldogulunk a hétköznapi életben angolul. A Science Daily tudományos portál által ismertetett kutatás vezetője, Marc Brysbaert professzor, a belga Ghenti Egyetem tudósa elmondta: kutatásuknak az adott nagy lökést, amikor egy holland televízió megbízásából országos szókincsfelmérést végeztek, és a televízión közzétett tesztet egy hét alatt több mint 300 ezer holland töltötte ki.

Látva az emberek érdeklődését, a csoport az angol és spanyol szókincs felmérését is elvégezte. Az angol tesztet már majdnem egymillióan töltötték ki. A mindössze négy perces felmérést a Facebook és a Twitter segítségével végezték, és a kutatók arról számoltak be, hogy példátlan mennyiségű információhoz jutottak.

A professzor elmondta: a teszthez azt a 62 ezer szóból álló listát használták, amelyet ő és csoportja állítottak össze. Mivel maguk alkották ezt a szótárt, nem kellett figyelembe venniük a kereskedelmi forgalomban lévő szótárak szerzői jogi megszorításait, és az ő listájukat szabadon használhatja bárki a kutatásaihoz.

A teszt nagyon egyszerű: a válaszadót arra kérik, hogy a képernyőn megjelenő szóról állapítsa meg, hogy egy létező angol szó-e. Minden tesztben 70 szó és 30 olyan betűcsoport van, amely szónak látszik ugyan, de valójában nem létező szó. Persze ebben benne van a lutri faktor is, így nem nevezhetjük teljesen tudományosnak.
 
A szókincsfelmérést kitöltőktől az életkorukat, nemüket, iskolai végzettségüket és anyanyelvüket is megkérdezik a tesztben. Ezeknek az adatoknak a birtokában tudta megállapítani a kutatócsoport, hogy egy átlagos, angol anyanyelvű amerikai húsz éves korára 42 ezer szót ismer, ez a szókincs a későbbiekben egyre nő, így hatvanéves korára mintegy 6000 szóval bővül a tudása.

Brysbaert professzor azt tervezi, hogy tovább pontosítja a tesztet, és több mint 75 ezer szóra egészíti ki az ahhoz használt szókincslistát. Mindenesetre egy ilyen tesztet mi is kipróbálhatnánk. 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás