promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gátlástalanul sóztuk el a 2006-os ezer forintost
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mindenhol sietni kell, és az ember még annak is örül, ha megnézi, pontosan adtak-e neki vissza. Hogy egy túró rudi helyett kettőt ütött be a pénztáros, azt már ráérünk otthon észrevenni. De arra még én sem gondoltam volna, hogy valaha a 2007 előtti ezer forintos áldozata leszek. Emlékszem arra az időre, amikor elkezdték bevonni. Ha fémjegy nélküli ezer forintost lobogtattál, az összes boltból elküldtek a fenébe. Szerintem sok kasszásnak kiadta a főnök, hogyha elmered fogadni, levonom a fizetésedből és te váltod be. A vihar elült az évek során és az emberek már el is felejtették, milyen volt a fémcsík nélküli ezres időszaka. Azonban a gonosz a kasszából les ránk, várva a pillanatra, mikor csaphat le. Rám le is csapott, pont amikor azt számolgattam, mennyi pénzt vigyek a bevásárláshoz. És ott volt! I. Mátyás király fémcsík nélkül nevetett rajtam.

Egy közelben lévő hipermarketben vásároltam, ami teljesen mindegy melyik, mert ezt nem lehet a cég számlájára írni. De akkor ki hibázott? Gyakorlatilag mindenki! Az, aki előttem fizetett vele, mert nem tudta, hogy az már érvénytelen bankó. Utána a pénztáros, mert elfogadta. Még mai napig fel kell hívnia a vásárló figyelmét, hogy érvénytelen pénzzel akar fizetni. Utána bevallom őszintén, jómagam hibáztam, mert elfogadtam a visszajárót. Ha észreveszem, közlöm a hölggyel, hogy tegye félre, mert ezt a bankjegyet már nem fogadják el. Nem nehéz amúgy kiszúrni, mert a színe is teljesen más.

Jó állampolgárhoz és újságíróhoz méltóan utána néztem, hol lehet beváltani az ezrest, hogy többet ne szívjon vele senki. Nos, személyesen már csak Budapesten veszik be, de szerintem még ahhoz se lenne kedve senkinek. Viszont fel lehet adni levélben (Magyar Nemzeti Bank, 1850 Budapest), ekkor is kifizetik a bevonás alatti bankjegy ellenérték. Arra is felhívták a figyelmet, hogy értéklevélben érdemes feladni a pénzt az MNB-nek, így biztosított, hogy megérkezik a címre, és a postai út mellett kérés esetén át is utalják a megadott számlaszámra a pénzt. Ez esetben az ügyfél annyit „bukik”, amennyiben az értéklevél feladása kerül.

ujezres
Most nyugodtan elhordhat mindenki a fenébe, de nem akarok a saját pénzemen bukni és ilyen procedúrákhoz sincsen kedvem. A mai rendszerben van belőlük elég. Meg akartam nézni, melyik boltban tudom elsózni az ezrest. Hát szívesen járkáltam volna még, de már az elsőben levásároltam az egészet. Ebből csak azt lehet leszűrni, hogy a boltosok és kasszások többsége már rég kitörölte a fejéből, hogy ilyen ezres egyáltalán létezett, és meg sem fordul a fejükben, hogy ilyennel fizethet valaki. Ez fordítva is igaz, nekünk sem fordul meg a fejünkben, hogy visszaadhatnak ilyet.
 
Így igen, az én bűnöm, hogy egy ilyen bankó még mindig kering valahol. Ez azonban egy remek játék is, mert ki tudja hol fog felbukkanni? Lehet már rég a zsebünkben van a visszajáróval. (Ideje átkutatni a pénztárcát!) Valaki ugyanúgy kiszúrja majd, mint én, és gátlástalanul elsózza majd valahol? Vagy egy angyal feladja majd a Magyar Nemzeti Banknak, időt és energiát nem kímélve? A leckét viszont tanuljuk meg egy életre: 2016-ban sem fogadom el a fémcsík nélküli ezrest!
 
Frissítés: Megszólalt bennem a bűntudat és lementem, hogy beváltsam az ezrest egy fémcsíkosra. Azonban már visszaadtak valakinek belőle, valószínűleg annál van, aki 10 ezressel fizetett. Így igen, a szörnyeteg ezres még mindig kint van és szabadon kószál. Óvakodjunk tőle! (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás