promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem használják a műanyagzacskókat Angliában, amióta pénzt kérnek értük
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem elég trendi magunkkal hordani a kosarat, vagy az izmosabb bevásárlótáskát? Pedig ezzel védjük a környezetünket, ráadásul ma már teljesen stílusos bevásárlótatyók vannak a South parkostól a Trónok harcásig. Az angolok amúgy nem sóherek, nagyon is tele vannak pénzzel, így az 5 penny nem vágná földhöz őket, még ha több zacskót is vesznek.  Csak feleslegesen nem igen adnak ki pénzt olyan dologért, ami megoldható ingyen is. Egy évvel korábban még több mint hétmilliárd darabot használtak fel a hét legnagyobb szigetországi áruházlánc vásárlói. Ez 500 millió darabra esett vissza, így nagyon is jól működik a környezetvédelmi intézkedés.

Anglia Nagy-Britannia utolsó része, amely fizetőssé tette a műanyag bevásárlótáskákat. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ezzel a módszerrel már sikerült jelentősen csökkenteni az egyszer használatos zacskók számát. A rendelkezés a legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozik kötelezően, de kisebb üzletek is kérhetnek pénzt a műanyag zacskókért. A The Guardian azt írta, a kormány a rendelet életbeléptetésekor azzal számolt, hogy 80 százalékkal csökkenthetik a bevásárlószatyrok használatát az üzletekben. Mint tudjuk, nálunk itthon a legtöbb áruházlánc már évek óta pénzt számol fel a bevásárlószatyrokért.
 
A londoni Imperial College egy minap közzétett tanulmánya szerint a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladékat az óceáni áramlatok futószalagként szállítják északra, két év alatt elérnek az Északi-sarkvidékre, ahol évekig keringenek körbe-körbe. Korábbi becslések szerint legkevesebb egytrillió darab műanyahulladék fagyott bele az arktiszi tengeri jégbe az elmúlt évtizedekben. A szakemberek szerint öttrillió darab műanyagszemét úszkál a világ óceánjaiban. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az óceánokba került műanyag hatással van az állatok egészségre, a táplálékláncon keresztül pedig az egész ökoszisztémára.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás