promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hol a reptéri poggyászom?
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Emlékszünk még az Apádra ütök című filmre? Bele lehet gondolni, hogy Greg Beckur mennyi kíntól kímélte volna meg magát, ha nem hagyják el a reptéri poggyászát. Amikor elő is kerül, akkor is rossz bőröndöt adnak oda neki. Nos, a film nagyon is meglévő problémára épített anno, bár a statisztika az állítások alapján jócskán javult. 2003 óta az utasok száma majdnem megduplázódott, az elkeveredett csomagok aránya viszont globális szinten csaknem a felére csökkent. Persze itt nem úgy kell nézni, hogy minden poggyász eltűnik a semmibe. A légiközlekedési informatikai rendszereket fejlesztő SITA adatai szerint a tavaly elkeveredett bőröndök 79 százaléka késve érkezett, 6 százaléka eltűnt, 15 százaléka megrongálódott. A csomagok átlagosan 1,76 nap alatt kerülnek vissza eredeti tulajdonosukhoz. Addig ki kell bírniuk tiszta alsó, vagy a kedvenc alvós állatkájuk nélkül.
 
A légijáratokat igénybe vevők 20 százaléka csak kézipoggyásszal repül. Az elkeveredett bőröndök tavaly így is 2,3 milliárd dolláros kiesést jelentettek a légiközlekedés-iparnak. A megelőzés érdekében a légitársaságok 77 százaléka, illetve a repülőterek 88 százaléka tervezi, hogy 2018-ig bevezeti az önkiszolgáló poggyászbilétázást. Az okostelefonokon elérhető csomagkövetés még sok helyen gyerekcipőben jár, de a légitársaságok körülbelül 60 százaléka úgy számol, hogy 2018-ra elérhetővé teszi ezt a szolgáltatást.

airport1
Kovács Judit, a Budapest Airport Zrt. terminál szolgáltatásokért felelős vezetője szerint a csomag elkeveredésének oka leggyakrabban itthon a célállomást jelző címke leszakadása, de előfordulhat, hogy lecserélik a repülőgépet, és az új típusba már nem fér be annyi poggyász. Átszálláskor megtörténhet, hogy az utassal ellentétben a bőrönd nem éri el a gépet, illetve sztrájk akadályozza a folyamatot.

Az viszont érdekes, hogy még nem tudtak megfelelő módszert kialakítani erre a problémára a XXI. században. Szóval, inkább vigyük fel a gépre, vagy találjunk ki valamit, mert még úgy járunk, mint Greg Beckur.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás