promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Telekom követi a UPC-t Wi-Fi ügyben
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Szitkozódhatok, hogy nincsen Digi Sportom, de egy valamivel előrébb vagyok UPC-s előfizetőként, van Wi-Free szolgáltatásom. A cég még anno lecserélte az összes modemjét, egy Wi-Fi-re alkalmas eszközre. Ez azt jelenti, ahol UPC-s modem van, én ahhoz automatikusan hozzácsatlakozhatok, ha nincsen netem a környéken. Bevallom, ez elég sokszor megmentette már az életemet. A modem gyakorlatilag kettéosztja a jelet, így a mi sávszélességünk nem romlik, amúgy minden Wi-Freevel gyakorlatilag 1 megával tölthetünk le, ami egész jónak mondható, ha az ingyen netre gondolunk. Persze az ügyfél kérheti, hogy az ő modemjében kapcsolják ki a Wi-Free szolgáltatást, de akkor ő se használhatja a többiekét, így érdemes megosztani a netet. Ki tudja mikor lehet rá szükségünk? Nos, a Telekom gyakorlatilag ugyanezt a koncepciót fogja követni.

A Telekom nemzetközi partnerével, a Fonnal kizárólagos együttműködésben alakítja ki Wi-Fi hálózatát a vezetékes internet-előfizetőinél elhelyezett eszközök segítségével. A szolgáltatás Magyarországon közel 2000 településen több százezer Wi-Fi ponton keresztül, továbbá a világ 20 országában a Fon mintegy 20 millió hotspotból álló Wi-Fi hálózatán is elérhető. A UPC-nek jelenleg körülbelül 400 ezer modemje lehet itthon, külföldön pedig milliós számokról beszélünk, de valószínűleg nincs annyi, mint a Fonnak. Belföldön vezetékes internet előfizetés mellé vagy bizonyos mobil díjcsomagokhoz ingyenesen, külföldön a megrendelt roaming adatcsomagokkal vehető igénybe.

wifree
A szolgáltatáshoz tartozó ingyenesen letölthető alkalmazásban térképen is követhető a hazai Wi-Fi pontok elhelyezkedése, internetkapcsolat nélkül is. Egy felhasználónévvel egy időben három eszköz csatlakoztatható a Wi-Fi hálózatra. Ez gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a UPC-nél így az egész család használhatja. Kezdünk belépni abba a korba, ahol már mindenhol hozzájuthatunk a Wi-Fi-hez, viszont a UPC ezzel már egy lépéssel előrébb jár. Viszont itt is vannak előnyök és hátrányok, hol is szeretnénk használni. Ahogy én vettem észre, a nagyobb városokban a UPC az elterjedtebb, azonban a kisebb településeknél a Telekom a nyerő.

A UPC-nél még egy hibát tapasztaltunk, mobilokon gond nélkül működik, laptopokon viszont nagyon nehéz beállítani a Wi-Free-t. Windows 7 esetében jelenleg működik, de ott is egyedi beállítási procedúra van, míg a többi operációs rendszerhez jelenleg nincs beállítás. 

Magyarországon 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, de uniós támogatásra is pályázhattak.

Torony
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás