promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lement tegnap az indonéziai teljes napfogyatkozás
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Európában teljes igazi fogyatkozás 2026. augusztus 12-én lesz Izland és Spanyolország környékén, de ez csak egy 2 perces móka. A 6 perces szintén teljes fogyatkozás 2027-re esik majd, ami szintén Spanyolországból lesz látható és Gibraltár környékén augusztus másodikán. Indonézia szerencsés helyzetben volt, mivel az év egyetlen teljes fogyatkozását csak a szigetvilágból lehetett megfigyelni. A napfogyatkozás egyaránt vonzotta a csillagászat és a tudományok iránt érdeklődő turistákat, ahogy fogyatkozást országszerte imákkal ünneplő muszlim híveket is. A szállodák és szállóhelyek már hetekkel ezelőtt beteltek, így ezt a problémát úgy orvosolták, hogy „hajó-szállásokat” helyeztek a vízre. A ritka esemény Indonézia 34 megyéjéből összesen 12-ben volt megfigyelhető.
 
Szerencsére nekem is volt már szerencsém élőben látni napfogyatkozást a Balatonnál és egészen biztosan életem élménye lesz. Viszont azt is tudnunk kell, hogy nem úgy van, ahogy sokan elképzelik. Nem borul minden teljes sötétségbe és a csillagokat sem fogjuk látni a koromsötéttől. Inkább olyan az egész, mint egy naplemente vagy napfelkelte, az ég alja gyönyörűen látszik. Ebben a rövid videóban elcsíphetjük kicsit a pillanatot, amit ide kattintva érünk el.

A lenti videó pedig már a zárás, a tudományosabb, nagyobb felbontású felvétel a NASA-tól. Ezt is érdemes megnézni, aki kíváncsi rá. És mikor lesz Magyarországon teljes napfogyatkozás? 2081-ben, azt valószínűleg én már nem élem meg, de majd lehet átruccanok valahova a közelbe ha megint megkívánnám a látványt.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás