promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az ez évi új szabályok alapján december 24-én, csütörtökön legkésőbb 12 órakor kötelesek a boltok, áruházak bezárni. December 25. és 26. alapból zárva tart minden, 27-e pedig most pont vasárnapra esik. Az Országos Kereskedelmi Szövetség fel is hívta a figyelmet, hogy 3 napra kell bevásárolni, akinek eddig nem tűnt volna fel.
 
A zárva tartás alóli kivételek a jogszabályok alapján (december 24-én 12 órától) a következők: benzinkút, gyógyszertár (ügyeleti rendben), piac, helyi termelői piac, vásár, vasúti, autóbusz-pályaudvar, repülőtér üzlete, 200 négyzetméternél kisebb bolt (ha a tulajdonos vagy segítő családtag áll a pult mögött).  

zárva
A jogszabály engedi még a következők nyitva tartását hajnali fél öt és 12 óra között: kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket értékesítő üzlet, újságot árusító üzlet (50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada újságértékesítés), virágot árusító üzlet (150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada virág-, illetve dísznövény-értékesítés).

A különböző szolgáltatókat, például a fodrászt, kozmetikust nem érinti a boltok, áruházak nyitvatartási tilalma, így december 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják a vendégeiket. A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárvatartási tilalom. A nyitva tartás rendjét, változásait kötelező kiírni a boltbejáratnál. Az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn hajnali fél ötkor lehet kinyitni.

karácsony vásár
A 28-a egyértelműen az ajándékvisszacserélős nap lesz, körülbelül mindenhol. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő a boltoknak, de kialakult az a szokás, hogy néhány napig az ünnepeket követően kicserélik az ajándékokat. Az online rendelt termékeknél más a helyzet, mert ezeket akkor is kötelesek kicserélni 14 napig, ha a vásárló csak simán meggondolta magát. 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás