promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hétvégén téli idők jönnek
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni. Télen azonban ugyanennek köszönhetjük, hogy olykor már délután 4-kor elkezd sötétedni.

Becsléseik szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből. Sok vita megy közben azon is, hogy amit megspórolunk, az simán elmegy nyáron pl. a légkondicionálók által felzabált energia kapcsán. Ez viszont jelenleg stagnál a technikai fejlődés miatt. Itt felhozhatjuk, hogy pl. egyre többen használnak már LED izzókat lakásaikban, amiknek már gyönyörűen lement az áruk a piacon, és ezer forintért is kaphatunk megbízható és erős LED-eket.

time change
 
A Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. huh) évek óta méri és elemzi az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy az átállítással évi mintegy 120 ezer megawattóra villamos energiát takarít meg az ország. Ez 30-40 ezer háztartás éves energiaszükséglete, vagyis megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának. Ezen bőven lehetne gyúrni, ha jobban a zöld energia felé vennénk az irányt.
 
Vonatok

Két belföldi vonat még a nyári időszámítás szerint közlekedik. A 2110-es számú, Budapest-Nyugatiból 0 óra 48 perckor induló szobi személyvonat a teljes útvonalon, az óraátállításban érintett Zebegény–Szob szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik. A 2510-es számú, Budapest-Nyugatiból 0 óra 43 perckor induló szolnoki személyvonat a teljes útvonalon, az érintett Cegléd–Szolnok szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik.

Az óraigazítás hajnalán a Debrecenből 2 óra 36 perckor induló budapesti sebesvonat a teljes útvonalon már a téli időszámítás szerint közlekedik, vagyis Debrecenben megvárja a téli időszámítás szerinti indulási idejét. A Debrecenből 2 óra 20 perckor Nagykerekibe induló személyvonat és a Lajosmizséről 2 óra 45 perckor a fővárosba induló személyvonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik.
 
A Bécs–Budapest–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat mindkét járata a békéscsabai állomáson várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás