promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a teljes holdfogyatkozás hétfő hajnalban
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A szuperhód amúgy az, amikor a Hold pályája a legközelebb érkezik a Földhöz telihold idején. ilyenkor nagyobbnak és fényesebbnek is látjuk. Ez most hétvégén mindössze 356 876 kilométert jelent majd. A szuperholdat mindig túlképzelik az emberek, és olyan látványt várnak, hogy kiesik a szemük a helyéről, de mi nem verünk át senkit. Kicsivel lesz nagyobb, kicsivel lesz fényesebb, de szebb lesz, mint máskor, és remek fotókat lehet majd lőni róla. A másik dolog, ami látványosságra adhat okot, amikor a Hold a fogyatkozás idején vörös színűvé válik majd. A Föld légköre a Nap fényének egy részét úgy töri meg, hogy az eljut a Holdig. Pontosabban a fénynek csak a vörös színhez közeli része, a kékes árnyalatokat kiszűri a légkör.

Holdfogyatkozást viszonylag sűrűn lehet megfigyelni, hiszen egyes években akár kétszer, de nagyritkán még háromszor is előfordulhat. Viszont akadnak olyan évek is, amikor egyetlen egyet sem láthatunk, legfeljebb félárnyékos, vagy részleges fogyatkozást. A szeptember 28-ai esemény is az idei év második holdfogyatkozása lesz, az első még április 4-én volt, de az hazánkból egyáltalán nem volt megfigyelhető.

hold2
A félárnyékba belépés időpontja helyi időben 02:11-kor kezdődik - ez még csak kis fényességcsökkenéssel jár. A részleges fogyatkozás kezdete 03:07. A teljes fogyatkozás kezdete 04:11, közepe 04:47. A teljes árnyékból a Hold 05:23-kor kezd kibukkanni, a részleges fogyatkozás vége 06:27. Akkor már erősen világosodik, és a Hold amúgy is lenyugszik.
 
Tehát korán kell kelnünk, vagy későn kell feküdünk, ha valamit élvezni szeretnénk a jó kis fogyatkozásból. Bár mint írtuk, erre nem sok esély van, mert a legtöbb helyen felhős lesz az ég. Próbálkozni lehet, viszont ha nehezen visszaalvósak vagyunk, akkor inkább válasszuk a szunyát helyette. Azonban ilyen speciális holdfogyatkozásunk nem igen lesz a közeljövőben. Teljes holdfogyatkozást csak 2018-ban láthatunk, szuperhold-fogyatkozás pedig 2033-ban lesz legközelebb.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás