promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megkóstolnád ezt a különleges ételt? Gusztus kell hozzá, de más országokban imádják

Megkóstolnád ezt a különleges ételt? Gusztus kell hozzá, de más országokban imádják

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Nálunk a szúnyogból vagy más rovarból készült ételek bizarrnak tűnnek, a világ más részein azonban már rég elfogadottak.

Az egyik legkülönlegesebb étel, a szúnyogburger ötlete Afrikából származik. A vérszívó rovarokból készült marhahúst helyettesítő pogácsákban hétszer több fehérje van, mint a hagyományos húspogácsákban. Akik élnek ezzel a kulináris élvezettel, azt mondják, a fenntarthatóság és a környezetvédelem miatt teszik, esetleg kényszerből, mert nincs más. A fanyalgók szerint azonban hihetetlen meggondolatlanság, a szúnyogokban ugyanis emberi vér is lehet, továbbá mindenféle kórokozók. 

Az alternatív élelmiszerforrásokra mostanság nagy az igény, szó szerint tücsköt, bogarat megesznek azok, akik szerint ez a jövő. A fejlett országokban újdonságnak számít, habár az entomofágia, vagyis a rovarok fogyasztása már évszázadok óta jelen van számos kultúrában, különösen Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. 

Nem rég virális lett az a videó, melyben afrikai gyerekek fogják be a milliószám nyüzsgő moszkítókat, amiket aztán pogácsákká gyúrnak és vaslapon megsütnek

Nyáron mi is szenvedünk a szúnyoginváziótól, de abban kár gondolkodni, hogy büfét nyissunk és a vérszívó rovarokból készült hamburgert áruljuk. Egyetlen pogácsához ugyanis nagyjából félmillió szúnyogra van szükség. 

Az egész koncepció a rovarfehérje, mint alternatív élelmiszerforrás népszerűsítésén alapul. A rovarok, köztük a szúnyogok, fehérjében gazdagok, és a mezőgazdaságban használt állati fehérje-termeléshez képest sokkal kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek. 

Persz ez is igaz, hogy a moszkító burger egyelőre extrém élelmiszernek számít és inkább egy különleges étrend része lehet, nem feltétlenül a mindennapi táplálkozás alapja. Ahhoz, hogy fogyasztható legyen, a rovarokat megfelelően kell tenyészteni és feldolgozni, hogy biztosan egészséges étel legyen a végeredmény.

A szúnyogból készült különleges étel íze nem olyan átütő

A Redditen azt írta a gaz7527 elnevezésű felhasználó, hogy volt szerencséje Mozambikban megkóstolni a szúnyogburgert. Elismerte, hogy szívesen vett revansot a kis vérszívókon, amik a főszezonban igencsak megkeserítik az emberek életét. Egy farmon dolgozott, ahol egy helyi készítette el a különleges ételt, de azt tapasztalta, hogy meglehetősen ízetlen volt és az állaga sem hasonlított a megszokotthoz.

Jövőkutatók szerint azonban az íz másodlagos, ennél sokkal fontosabb, hogy a rovarokból készített ételek előállítása munkahelyeket teremthet olyan helyeken, ahol alacsony az egy főre jutó átlagkereset. A rovarokat egyébként rendkívül változatos módon lehet feldolgozni: például lisztté őrölhetők, és péksüteményekben, tésztában, vagy akár energiaszeletekben is felhasználhatók. Sok helyen már most kaphatók rovaralapú termékek, mint például tücsöklisztből készült fehérjeszeletek.

A Magyarországon is kapható tücsökliszt egyelőre biztosan nem lesz alternatívája a hagyományosnak, kilónkénti ára ugyanis 24 ezer forint körül van jelenleg.