A 12 tehén 14 féle füvet legel: így készül a világ legfinomabb sajtja
Olvass tovább...
Nem mindennapi feladatra vállalkozott Sváby András családja és a Heti Napló stábja.
A Sváby András által vezetett Heti Napló stábja Győrbe látogatott, ahol nagy tételben gyártják az egyik magyar gasztronómiai kuriózumot, a Pálpusztai sajtot. A közismert tejtermékről mindenkinek az ugrik be elsőre, hogy hihetetlenül büdös. L. Dézsi Zoltán riporter arcáról is leolvasható, hogy milyen élmény az érlelőben tartózkodni, ahol több tucat büdös sajt várja, hogy csomagolás után kereskedelmi forgalomba kerüljön.
Jó tudni, hogy valójában a Pálpusztai nem azért büdös, mert romlott, hanem a tejhez adott baktérium miatt, ami a sajt egyedi ízét adja. A termék erős csomagolásban jut el a boltokba, de ez nem állja útját a jellegzetes Pálpusztai illatnak, sőt, ha valaki a családban őszintén irtózik tőle, akkor érdemes még több fóliába, nejlonzacskóba csomagoltan tárolni a hűtőszektrény egyik rekeszében.
Olvass tovább...
Sváby András műsorvezető egy rögtönzött sajtkóstolást is bemutatott az adás első felében. Ehhez segítségül hívta kisfiát, Milánt is, aki azonnali öklendezésbe kezdett, már attól, hogy a tévés megszagoltatta vele a frissen felbontott Pálpusztait. Családi hagyományok ide vagy oda, ezután szinte magától értetődik, hogy a már kevésbé lelkes srác nem volt hajlandó megkóstolni sem az ételt, amin Sváby láthatóan igen jól szórakozott egy késre szúrt sajtdarabbal a kezében.
Az már csak hab volt a tortán, hogy a következő kóstolónak a kiskutyáját kért fel. Az állat csak megszagolta, de nem tekintette tápláléknak a sajtot, így végül egyedül ehette meg az egész kulináris produktumot a műsorvezető.
A Pálpusztai sajtot egyébként a világ számos területén ismerik, a 19. század végén, az 1890-es években fejlesztették ki Magyarországon, méghozzá Budapesten. Heller Pál volt a mostani Pillangó utcai metró megállóval szemben lévő sajtüzem tulajdonosa, a sajtot pedig saját magáról nevezte el és mellé tette a pusztai szócskát a jobb hangzás miatt.
Olvass tovább...
Arra nincs pontos adat, hogy mi magyarok egy évben mennyi Pálpusztait eszünk meg fejenként, de az biztos, hogy az éves sajtfogyasztásunk átlagosan 5 kiló. Ennek a háromnegyede a jóval enyhébb ízű és illatú trappista sajtból tevődik össze.
„Be kell látnunk, hogy mi sosem voltunk egy igazi sajtkészítő nagyhatalom. Le vagyunk maradva a nyugati, fejlettebb országoktól az ő sajtkultúrájukhoz képest, sajtfogyasztásban is és sajtkészítésben is”
– mondta Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke az ATV műsorában. Ennek javítására ma már franciaországi utakat szerveznek a hazai sajtkészítőknek, ahol elleshetik a tudomány minden csínját-bínját, bízva abban, hogy nálunk is fellendül a sajtok iránti kereslet.
A Pálpusztai sajttal kapcsolatban pedig azt mondja a szakember, hogy ne közelítsünk felé félve, adjunk neki egy esélyt.
A műsort érdemes megnézni: