promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Van még egy Balaton Magyarországon, 10-ből 9 magyar nem tudja, hogy hol

Van még egy Balaton Magyarországon, 10-ből 9 magyar nem tudja, hogy hol

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Arról sokan tudnak, hogy külföldön van több Balaton nevű hely is, ám arról már kevesen, hogy hazánkban is van még egy Balaton.​

A Balaton, a magyar tenger, a nyaralások és a felhőtlen nyári kirándulások egy ik kedvelt úti célja, a hely, ahol a legtöbb magyar életében egyszer biztos, hogy megfordul. Külföldön is ez az egyik legismertebb magyar hely, hiszen rengeteg turistát is vonz az északi és a déli part is. Más nyelveken is van külön neve a magyar tengernek, amely hosszan nyújtózkodik el Nyugat-Magyarországon.

Pedig korábban arról is szó volt, hogy a Balaton eltűnik a térképről. Korábban Mária Terézia alatt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a legnagyobb magyar tó helyére jól termő földek kerüljenek majd a mocsaras állapotok helyett. Ám a vármegyék ellenállásán végül meghiúsult a terv.

De hol is van a másik Balaton Magyarországon?

Kevesen tudják a pontos választ.

Balaton település Heves vármegyében található, tehát messze a Balatontól, a magyar tengertől. A település pedig nagyon hosszú múltra tekinthet vissza, hiszen már a tatárjárás alatt is laktak itt emberek. A szó eredete pedig szláv lehet, és a mocsaras és nádas területre utalhat. Ez a terület pedig a nagy háborúk és belharcok alatt is nagyon jó búvóhelyet jelentett az itt élőknek, ezzel kapcsolatban pedig több legenda is fennmaradt.

Ám Balaton nemcsak Magyarországon van több, hiszen hazánktól több ezer kilométerre is található Balaton, méghozzá az Amerikai Egyesült Államokban. Számos legenda szerint ez a Balaton pedig valahogy a bevándorlók kapcsán került oda a 19. százaban, hiszen a Balaton már akkor is Magyarország egyik ikonikus természeti képződménye volt.

Íme a Balaton, Heves vármegyéből: