promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyen néz ki Rákay Philip lepusztult balatoni villája: rá sem ismerni a híres történelmi épületre

Szörnyen néz ki Rákay Philip lepusztult balatoni villája: rá sem ismerni a híres történelmi épületre

Borítókép:  MTI / Kertész Róbert
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Szörnyű állapotban van Rákay Philip badacsonyi villája, ami egykor a Balaton-part büszkesége volt.

1864-ben, Szentirmay József tervei alapján építették a Balaton-part egykori büszkeségét Badacsonytomajon, ami 160 év után már csak elborzasztó látványt nyújt. A híres történelmi villa annak idején Ranolder János néhai veszprémi püspök nyaralója volt, azonban az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott az állapota, most pedig már rá sem lehet ismerni, olyan szörnyen néz ki. Pedig korábban fel akarták újítani, de a tervek végül el sem jutottak a renoválásig.

A villa ma már a Most vagy soha! című film producere, Rákay Philip tulajdonában áll, aki Tiborcz Istvántól vásárolta meg néhány éve. Ám azóta nem nagyon történt semmi az ingatlannal, a teljesen kipucolt, lecsupaszított épület szomorúan várja a feltámadását, de úgy tűnik, nincs már remény arra, hogy újjászülessen.

Pedig Rákay Philip lepusztult villája jobb sorsot érdemelne, hiszen annak idején Ranolder János nevelési céllal is építtette az épületet.

A Magyar Hang egy külön cikket szentelt annak, hogy leírja a villa történetét; hogy hogyan pusztult le az idők során, hogy mit tervez vele Rákay Philip, és hogy milyen munkálatokat végeztek eddig az ingatlanon - még ha ez első ránézésre nem is látszódik rajta.

A történet úgy kezdődik, hogy Ranolder János állítólag felment a Badacsony hegyére, alaposan körülnézett, majd magához hívatta a jószágkormányzóját, és ezt mondta neki:

„A mi országunk a legszebb ország, s ez a hely, ahol állunk, a világ leggyönyörűbb vidéke. Ide építsetek nekem lakóházat, s fölöttem, a bazalttorony tetejére emeljetek egy óriási keresztet a mi Üdvözítőnk emlékezetére. És vegyétek meg nekem az elpusztult szőlőket, és tanítsátok meg az embereket az okos szőlőművelésre. Egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak!”

A veszprémi püspök azelőtt azt hitte, hogy Nápoly és Sorrento vidéke a legszebb a világon, de miután körülnézett a Balatonnál, határozottan megváltozott a véleménye. Vásárolt is egy hatalmas birtokot magának, ahol szőlőt termesztett - üzenve ezzel a környék gazdáinak, miszerint a Balatonnak ezt a vidékét a bortermelésen kívül nemigen lehetne másra használni.

A villa különlegessége volt a homlokzaton, nemes szigorúsággal kialakított ablaksor és a kiugró, vaskorlátos terasz, ami még két évtizede is ott volt, de ma már az is el lett tüntetve.

Szó szerint egy üres, csupasz, elhagyatott romhalmazt lehet találni az egykor pompás Ranolder-villa helyén.