promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest helyett ez a magyar város lett a főváros 80 évvel ezelőtt, de korábban is volt már egyszer Magyarország központja
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar történelem tele van olyan pillanatokkal, amikor menekülnie kellett a kormánynak vagy éppen nem tartózkodhatott a fővárosban.

A 19. és 20. századi magyar történelem tele van hektikus pillanattal, meneküléssel és szabadságharccal. A történelem nem kímélt minket itt, Kelet-Közép-Európában, épp ezért a magyar történelemnek számtalan átmeneti pillanata is van, amikor például a fővárost át kellett helyezni egy másik városban, hiszen Buda, később pedig Budapest idegen kezekben volt, vagy éppen nagyon közel volt a frontvonalhoz.

A magyar történelem során amúgy is sok fővárosról beszélgetünk, sokáig nem Buda volt a királyi központ, hiszen kezdetben Esztergom és Székesfehérvár, majd sokáig Visegrád viselték ezt a címet. Majd, amikor az ország három részre szakadt, akkor Pozsony lett a megmaradt Magyar királyság fővárosa.

De mégis melyik az a város, amely háromszor is fővárosa volt az országnak?

Debrecen, a második legnagyobb magyar város.

Ám sokan nem hallották még azt, hogy bizony röpke 100 év alatt ez a város kétszer is Magyarország fővárosa lett, és nem is kis dolgok kapcsolódnak a nevéhez. Amiről már sokan hallottak, azaz, hogy Debrecen Magyarország központja lett az 1848-as szabadságharc alatt, sőt, ide kapcsolódik az is, hogy itt mondták ki a a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, majd a Függetlenségi Nyilatkozatot is kiadták.

Ám nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Debrecen magyar főváros lett, hiszen 1944-ben is Magyarország központja lett a város, hiszen Budapestet a második világháború alatt szörnyű pusztítás érte.

Ám akad még érdekesség, erről hallottatok már?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás