promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa helyen van Amerika egyetlen Petőfi-emlékműve, nem véletlenül rakták pont ide
Borítókép:  Patch
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyetlen Petőfi-emlékmű van Amerikában, de eléggé furcsa helyen.

Kevesen tudják, de Amerika Massachusetts államában, Bostonban van egy felhőkarcoló, ahol nemcsak shoppingolni lehet, hanem itt csodálhatjuk meg az Egyesült Államok egyetlen Petőfi Sándor emlékhelyét is. Az emléktábla a Prudential Center nevű bevásárlóközponthoz tartozó komplexum részét képező Prudential Tower, közismertebb nevén a The Pru télikertjében található. A Prudential Tower egy hatalmas felhőkarcoló, jelenleg ez Boston 2. legmagasabb épülete.

Több mint 10 évvel ezelőtt, 2013-ban gyűltek össze ezen a helyen Boston magyar-amerikai közösségének tagjai, hogy nemzeti hősünk, Petőfi Sándor előtt tisztelegjenek azzal, hogy egy emlékművet állítanak neki. A bronz emléktáblát Hunyadi László magyar művész tervezte, és egy nagy kőlapra rögzítették; az emlékmű a Bostoni Magyar Konzulátus, a Boston Panorama World Club és a Massachusettsi Magyar Társaság támogatásával és szervezésével valósult meg.

Miért éppen ide került Amerika egyetlen Petőfi emlékműve?

Petőfi a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, egyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szimbóluma. A költőnek számos műve - így például a széles körben ismert Nemzeti dal is -, még ma is különleges helyet foglal el a világ minden táján élő magyarok szívében.

Petőfi elkötelezettsége a szabadság és a demokrácia iránt teszi az amerikai forradalom otthonát Boston városát megfelelő hellyé ehhez az emlékműhöz, így aztán nem is volt kérdés, hogy hol helyezik el. Az emléktábla felavatására különleges ünnepséget is szerveztek 2013-ban, amin hagyományos koreográfiát bemutató magyar táncosok is felléptek, emellett felolvasták Petőfi több versét is nemcsak magyar, de angol nyelven is, valamint második generációs magyar-amerikai gyermekekből álló kórus is szerepelt a megnyitón, akik magyarul énekeltek. Az emlékhelyet azóta is minden évben megkoszorúzzák.

Az emlékmű azért került éppen ide, mert így pont szemben van a Tiszteletbeli Magyar Konzulátus bejáratával.

A bostoni Petőfi-emléktáblán felül a költő 1847-ben írt verse, a Szabadság, szerelem olvasható angolul, alul pedig az alábbi szöveg:

„Petőfi Sándor - Magyarország nemzeti költője és szabadságharcos. Az ő 12 Pontos kiáltványa az Egyesült Államok Bill of Rights-jában megfogalmazott polgári szabadságjogokat követelte. Nemzeti dala lángra lobbantotta az 1848-as magyar forradalmat. Petőfi révén a magyar nép minden amerikai elvhez és szívhez kapcsolódik, amely a szabadságra vágyik”.

(forrás: patch)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás